Camcılık, camın kesilmesi, şekillendirilmesi, montajı ve tamiri ile ilgilenen köklü ve önemli bir meslek dalıdır. Pencere camları, vitrin camları ve masa camları gibi birçok farklı ürün camcılık mesleğinin kapsamına girer.
Camcılık, öncelikle doğru ölçü alma, camın uygun tekniklerle kesilmesi gibi çeşitli becerilere sahip olmakla birlikte camın sahip olduğu kırılgan yapı nedeniyle dikkatli ve hassas bir çalışma gerektirir.
35 yıldır cam ustalığı yapan Affan Osman, bu mesleğin inceliklerini ve zorluklarını deneyimleriyle TEBA Gazetesine anlattı.
Affan Osman, cam işçiliğinin yalnızca bir meslek değil, aynı zamanda bir sanat olduğunun altını çizerek, zanaatın önemini ve nasıl şekillendirildiğini aktardı.
Mesleğini baba ve amcasından öğrendiğini belirten cam ustası Affan Osman, “Eskiden bu işler daha azdı ancak şu anda işimiz gelişti.” dedi.
Eski yıllarda Kerkük’te bu mesleği icra eden ustalara değinen Osman, “Mehmet Camcı, Abdullah ve en eski cam ustası Sabır Camcı’ydı.” diyerek ustaların yolundan ilerlediğini kaydetti.
Mesleğinde karşılaştığı sorunlara ilişkin Affan Osman, “Mesleğin zorlukları var, görevde ustalaşmak gerekiyor. İyi bir usta olunmazsa yanlışlıkla el kesme gibi tehlikeleri var. Kolay öğrenilecek bir iş değil, kolay ayrılacak da değil.” diye konuştu.
Osman, “Cam yapımında ana malzeme kumdur. Seramik ve bazı maddeler eklenerek camlar şekillendirilir. Büyük fabrikalar bunları üretiyor. Camların farklı türleri ve renkleri mevcut. Camlar genellikle farklı ülkelerden tedarik edilir. İran ve Türkiye gibi ülkelerden getirerek burada satışa sunuyoruz.” ifadesinde bulundu.
Elmasın cam kesmek için kullanılan dayanıklı malzemelerden biri olduğunu kaydeden Affan Osman, “İstenilen ölçülerde camları kesebilmek için cam kesme elması adı verilen aletlerden yararlanılır.” dedi.
Cam ustası Affan Osman, birçok renkte camın mevcut olduğunu ancak Kerkük’te en çok kullanılan türün şeffaf türü olduğunu belirtti.
Camların ithal edildiğini vurgulayan usta Osman, “Eskiden Irak’ta da cam üretiliyordu ancak 2003 olaylarında fabrika kapatıldı ve daha sonra üretim başlamadı.” dedi.