Çarşıdaki çayhaneler, özellikle öğle saatlerinde kebap yemek için gelen esnaf ve müşterilerin buluşma noktası haline gelmiş durumda. Yemeklerini bitirenler, çarşının huzurlu ortamında çay keyfi yapmayı tercih ediyor. Yaşlısından gencine, herkesin ortak buluşma noktası olan çayhaneler, adeta Kayseri kültürünün bir parçası haline gelmiş durumda.
Çarşıdaki bir çayhane sahibi, “Çayın kalitesi iyiyse buraya gelen müşteri sayısı da artıyor. İnsanlar iyi bir çayı içmek için burayı tercih ediyorlar. Çay içmek, burada sadece bir alışkanlık değil, aynı zamanda bir sosyalleşme aracı.” ifadelerini kullandı.
Kayseri Çarşısı’nda çayhaneler, her yaştan insanın bir araya geldiği ve hoş sohbetler yaptığı yerler olmaya devam ediyor. Çayın bu kadar sevildiği bir ortamda, çayhanelerin dolup taşması şaşırtıcı değil.
Toplumumuzda çay tüketimi diğer sıcak içeceklere göre çok daha yaygın olmasına rağmen kahve tutkunlarının sayısı her geçen gün artıyor. TEBA Gazetesi olarak bu amaçla Sidra Coffee'nin sahibi Muhammed Derviş Ahmed ile kahvenin detayları ve kahve talebi hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Muhammed Derviş'in kafesinde kahve ve kahve çeşitleri satılıyor ancak Kayseri Çarşısında çayın tüketimi daha yaygın olduğundan kafesine talebin nasıl olduğuna ilişkin soru sorduğumuzda Muhammed Derviş, “Genel olarak bakıldığında insanların yavaş yavaş bizi tanıdığını ve özel kahvemizi tatmaya geldiklerini söyleyebilirim ama rekabet etmek için çayın yerini alamadı." dedi.
Kayseri Çarşısını ziyaret eden yabancılara ilişkin işletme sahibi Derviş, “Bizi ziyarete gelenler çoğunlukla Avrupa ve Amerika'dan geliyor, çoğunlukla kahve tüketiliyor ve Kayseri Çarşısı’nın tarihi mekanlarını geziyorlar. Genel olarak gelenlerin çoğunlukla kahve içenlerden oluştuğunu söyleyebilirim.” ifadesinde bulundu.
Derviş, “Kayseri Çarşısındaki halk, çayı daha çok seviyor. Kafenin açılmasıyla kahve içenlerin ve çay içenlerin sayısı değişti. Çarşıda yaşlılar daha çok çay içiyor, gençler bize geliyor. Eskiden yaşlılarımızın daha çok kahve içtiğini biliyoruz ama artık gençlerden daha fazla talep var.” diye konuştu.
Kahve türleri hakkında ise Derviş, “Espresso kahve, Türk kahvesi ve menengiç kahvesine çok talep var. Irak'ın yüzlerce yıl Osmanlı hakimiyetinde kaldığı coğrafyadan dolayı ‘Dökme’ olarak bilinen Türk kahvesi, bu kahve kültürü bugün bize kadar ulaşmış durumda.” dedi.
Sidra Coffee'nin sahibi Muhammed Derviş, “Kafemizi ziyaret edenlerin çoğunlukla genç ve kadınlardan oluştuğunu, özellikle de kahveden anlayan kişilerin olduğunu söyleyebilirim. Kahvenin tadını biliyorlar. Ancak en fazla ziyaretçiler erkeklerden oluşuyor.” ifadesini kullandı.
Kafelerin çarşıdaki yaygınlığına ilişkin Derviş, “Yakında Kayseri Çarşısında kahve kültürü artacak ve birçok kişi kafe açacak. Ancak önemli olan hangi kahveyi servis etmektir. Kahvenin fiyatının artacağını düşünüyorum çünkü dünya borsalarında kahvenin fiyatı yüzde 400 arttı.” diyerek düşüncelerini paylaştı.
Son olarak çayın yaygınlığına değinen Derviş, "Tabii ki kahve hiçbir zaman çayın yerini tutamaz. Herkesin kendi damak zevki vardır. Kişiye göre değişir. Bazıları kahvenin yerine çay koymaz, bazıları için de kahve çayın yerini tutmaz.” dedi.