Tüm baskılara rağmen zaman direnen ve yazmaktan hiç vazgeçmeyen başarılı şair 1944 yılında Kifri’de İsmail Bey Mahallesinde dünyaya gözünü açtı. Türk ailenin oğlu olarak soyadını babası “Türk Memet”ten almıştır.
1963 yılında ortaokul 3. sınıfı tamamladıktan sonra eğitimi bırakıp, zorunlu askerlik hizmetini yapmıştır. Askerlikten terhis olduktan sonra 30 yıldan fazla bir süre fotoğrafçılıkla uğraşmış, işini sevmiş ve işinde ustalaşmıştır.
Şiir, makale ve edebiyat sevdası ise ortaokulda eğitim aldığı yıllarında şiir yazarak başlamıştır. Millet, dil ve Türkçülük sevdası ayrıca Kifri şehrinin antik eserlerini ve güzelliğini anlatan şiirlerde ustadır ancak Türkçülük ve milliyetçilik üzerine yazdığı şiirlerinden dolayı defalarca emniyet dairesi tarafında soruşturmalar ve göz altına maruz kalmıştır.
Usta şairin şu anda elinde basılmayı bekleyen iki kitabı bulunmaktadır. Kifri’nin şiir hocası ve edebiyatın direklerinden biri olan İbrahim Türk Memet, Türkmen gençleri de eğitmekten geri durmamış, bu yolda ilerlemek isteyenlere hep destek olmuştur.
Kifri şehrine ve genel olarak Türkmeneli’ye hizmet veren büyük şair İbrahim Türk Memet, siyasi alanda ve medya alanında büyük emek vererek Irak Türkmen Cephesi’nin kuruluşundan günümüze kadar, milli görevini sürdürmüştür. Kuruluşundan itibaren, Kifri TERT3 Radyosunun Müdürü olarak görevine devam etmektedir.
Usta Şair İbrahim Türk Memet, edebi hayatı hakkında merak edilenleri TEBA’ya anlattı.
Şiir hayatınız nasıl başladı?
1960 yılında şiire merakım başladı. Horyatlar, Arapça şiirler ilgimi çekiyordu. Şiir hayatıma ilk defa horyatla başladım. Bana şiiri sevdiren öğretmenim olan değerli şairlerden Mutasam Namık oldu. Yazdığım şiir ve horyatları hem komşum hem de öğretmenim Mutasam Namık’a gösterip yanlışlarımı düzelttirirdim. O dönemlerde gazetede veya dergilerde gördüğüm şiirleri heyecanla okurdum. 1962 yılından şimdiye dek şiir yazmaya devam ediyorum.
Yetiştirdiğiniz bir şair oldu mu?
Evet birçok gencimizi şiir yazmaya teşvik ettim yetiştirdim. Bunlardan Ergin Türkmenoğlu, Abbas Ahmet Abbas ve Mehmet Salah Behçet gibi değerli gençleri yetiştirdim. Halen de bazı gençleri şiir yazmaları için destekliyor ve yol gösteriyorum.
Sizin için Kifri’nin anlamı ne?
Kifri benim için büyük anlam taşımakta çünkü doğdum ve yaşadığım yer. Ama şimdiki Kifri eski Kifri’den bam başka bir yer. Eski Kifri denildiğinde akla ilk gelen güzel insanlar güzel değirmenler ve güzel bağ ve bahçeler gelir ama maalesef bu saydıklarım kalmadı denilecek kadar az. Kifri benim için bitmeyen bir sevdadır, yazdığım şiirlerde bana en çok ilham kaynağı olan Kifri’dir.
Kifri bizsiz
Etmerix Kifri biz siz
Ne biz Kifrisiz ollux
Ne olu Kifri bizsiz.
Hazırladığınız herhangi bir kitap veya çalışmanız var mı?
Sizlerin de bildiği üzere “Yaralı Kifri” adında basılmış bir şiir kitabım var. Daha sonra 1800 şiirden oluşan “Horyat” adında bir kitap hazırladım. Bir başka çalışmam da “Milli” adında bir şiir kitabı. Kısacası Yaralı Kifri dışında iki kitabım hazır fakat hiçbiri basılmamıştır. Kitaplarıma her zaman güveniyorum çünkü yazdığım şiirler benim yorgunluğum.
İller geçerse ömürden eger
Canım olursa demirden eger
Yuvam yapılsa zümrütten eger
İnanki gözlerim sende var Kifri
…..
Bedenim çıplak olursa eger
Şehirler gezmex olursa eğer
Göz yaşım ırmak olursa eger
İnanki gözlerim sende var Kifri.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Tabii milletime güvenirim, milletim benim gücüm oldu yazdığım bütün şiirler millet ve yurt üzerine yazılıdır. Temennim odur ki benim gibi şair olan insanlar daha başarılı yerlere gelsin. Bizim başarılı şairlerimizden İzettin Dede, İhsan Cihad, Ergin Türkmenoğlu, Abbas Ahmet Abbas ve Mehmet Salah Behçet… Çünkü bizim milletimiz esasında kültürlü bir millettir, şiir seven bir millettir. Gençlerimiz daha da başarılı olsun. Her şey için çok teşekkür ederim özellikle TEBA Medya Gurubuna.