Erbil’de Şervan Ney olarak tanınan Şervan Ömer, birçok müzik enstrümanını kullanabilen ancak ney aletini daha çok kullandığı için yakınlarının kendisine Şervan Ney lakabını verdiği yetenekli bir ustadır. Sanatçı Yunus Hattat’ın öğrencisi olması ise onu en şanslı isimlerden biri haline getirmekte.
Erbil’de müzik aletleri satışı ve imalatı yapan Şervan Ömer, TEBA Gazetesine mesleği ve müzik aletlerine olan tutukusunu anlattı.
Büyük Türkmen Sanatçı Yunus Hattat’ın öğrencisi olduğunu dile getiren Ömer, “Aslında çocukluğumdan beri müzik aletlerine tutkum var ve 1994 yılından bu yana bu enstrümanları kullanıyorum ve kullanmaya devam ediyorum. Sürekli kendimi geliştirmeye çalışıyorum.” dedi.
Müzik enstrümanlarının yapımı ve onarımına ilişkin ise Ömer, “O dönemde Yunus Hattat ve oğulları Muhlis ve Abdülkadir ile birlikte müzik aletleri yapımı ve onarımı için çalışıyorduk. Enstrümanlara daha fazla önem veriyorduk." ifadesinde bulundu.
Günümüzde saz yapımını kendilerinin gerçekleştirmediğini belirten Şervan Ömer, “Müzik enstrümanlarının tamamı Türkiye’den geldiği için bu enstrümanları yapmıyoruz çünkü başka ülkelerden daha ucuza geliyor ve yaparsak hiçbir kar elde etmeyeceğiz. Saz ithal edildiğinde maliyeti 40 dolara kadar çıkıyor ve çok makul ama biz yaparsak maliyeti çok ve daha pahalı oluyor.” diyerek saz fiyatlarına değindi.
Şervan Ömer düzenledikleri kurslara ilişkin, “2005 yılında müzik kurslarını açmaya başladık ve halen devam ediyoruz. Bu alanda çok sayıda öğrenci yetiştirdik. Mezher Nasih, Muhsin Muhammed Yasin gibi birçok örneğimiz var ve onların yıldız olduğunu söyleyebilirim, onlara eğitim verdim, yardım ettim ve hala da destekliyorum. Birkaç şarkıcıyı ton ve ses unsurları açısından yetiştirdik ayrıca onlar şu anda şarkı söyleme alanında aktif rol oynuyor.” ifadesini kullandı.
Usta Türkmen sanatçı Yunus Hattat’ın Erbil'deki müzik aletlerinin canlanmasında büyük rolünün olduğunun altını çizen Ömer, sözlerini şu şekilde sürdüdü:
“Beş yıldan fazla bir süre beraberdik ve tamirci olarak onlardan çok şey öğrendim. Aslında Yunus Hattat benim için bir okul gibiydi. Sadece benim için de değil, Erbil’de bu meslekte sadece onlar vardı. Dolayısıyla Yunus Hattat ailesi bu alanda çok güzel işler yaptı ama çok az bahsedildi. Bu işi bırakmaları çok üzücü ama hak da veriyorum çünkü daha çok marangoz olarak biliniyorlardı.”
Ömer, “Şu anda biri sekiz yaşında olmak üzere 10 öğrencim var. Arap ve Kürt olmak üzere farklı milletlerden öğrencilerim var. Öğrencilerimiz genel olarak saza ilgi gösteriyor çünkü Ortadoğu’dayız ve bazı Arap öğrenciler ud çalmaya daha yatkın.” dedi.
Son olarak kursiyerlerine desteklerini belierten Şervan Ömer, “Katılımcılarımıza ve öğrencilerimize maddi ve manevi kolaylık sağladık. Öğrencilerimize işlerini görene kadar ekipmanlarımızı verdiğimiz ve kursa katılım karşılığında ücretleri almadığımız dönemler oldu.” ifadesinde bulundu.