Türkiye’nin ilk ve en büyük müzik meslek birliği olan Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), kuruluşunun 38’inci yılında düzenlenen 3’üncü Geleneksel Ödül Töreni İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapıldı.

Törenin açılış konuşmasını MESAM Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ergül yaptı. Ergül, MESAM’ın kuruluşundan bugüne kadar etnik, siyasi, dini ve müzik türleri arasında ayrım yapmadıklarını vurguladı.

MESAM Onur Ödülleri'ne UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Prof. Dr. Ege Yazgan, Yavuz Top, Aşık Feryadi Maksut Koca, Feridun Hürel, Tuluğ Tırpan, Ceza, Mazlum Çimen, Prof. Dr. Suphi Saatçi, Orhan Akdeniz ile Yılmaz Erdoğan layık görüldü.

Saatçi, ödülünü MESAM Yönetim Kurulu Üyesi Ferzinde Kaya'nın elinden aldı.

Suphi Saatçi, ödüle layık görülmesinden dolayı MESAM’a teşekkür etti ve ödülün önemini şu sözlerle anlattı: 

“Benim yaptığım iş kültür tarihimize hizmet etmektir. Özellikle milletimizin sahip olduğu musiki mirasının zenginliğini sergilemektir. Kültür ve sanat dünyamıza katkı sağlamak ve bilinmeyenleri bilimsel metotlarla musikimizin büyük bir medeniyet kurumu olduğunu ortaya koymaktır. Bu çalışmaların MESAM tarafından fark edilmesi ve ödüllendirilmesi de sevindirici bir husus.”

Yaptığı çalışmalar ve eserler ile Türk musikisine değerler katan Prof. Dr. Saatçi, gençlere şu tavsiyelerde bulundu:

“Gençlerimize ve öğrencilerimize çok güveniyorum. Bizim gençlerimizin içinde binlerce cevher ve yetenek gizlidir. Bunları çalışarak ve üreterek ortaya çıkarmalarını temenni ederim. Gençlerimiz günümüzde sosyal medyanın cazibesine kapılarak ucuz şöhret peşinde koşmasınlar. Şunu unutmasınlar şöhret denen illetin pozitif, yani artı bir değeri yoktur. Şöhret olanların hayatlarını incelesinler. Çoğunun ömrü dramatik bir sonla noktalanmıştır. Peki neyin pozitif değeri vardır? Başarının ve çalışkanlığın pozitif değeri vardır. Başarılı, çalışkan ve üretken olmanın artı değeri çok yüksektir. Bunu gerçekleştirdiğiniz takdirde şöhret ve para gibi, çok da değerli olmayan şeyler ayağınıza dökülür. Herkes işini düzgün ve doğru yaparsa mutlaka ödüle kavuşur. Sizleri bilmem ama ben doğrusu buna inanırım.”

Onur ödülü alan Suphi Saatçi kimdir?

IKBY Başbakanı Mesrur Barzani Ramazan Bayramını kutladı IKBY Başbakanı Mesrur Barzani Ramazan Bayramını kutladı

Ömrünü mimarlığa adayan Prof. Dr. Suphi Saatçi, Türkmeneli Müziğine ve bunu gelişimine önemli katkılarda bulunmuş bir bilim insanıdır. Mesleğin sanatını ve inceliklerini öğretmekten hiç vazgeçmeyen Saatçi, yetiştirdiği öğrencilerle bu alandaki eğitim ve araştırma faaliyetlerine yön verdi. Kültürü, sanatı ve müziği yaşatmak için büyük emek harcadı. Irak Türkmen müziğine hizmet etmek için ezgilerin peşinden gitti. Yitirilmeye yüz tutmuş değerleri gün yüzüne çıkardı. Kültürel varlıkların korunmasında öncü rol üstlendi. Yaptığı çalışmalarla, imza attığı projelerle dünyanın dikkatini çekti ve sayısız kişiye örnek oldu. Kerkük Çocuk Folkloru, Kerkük’ten Derlenen Olay Türküleri ve Kerkük’ün Sesi Abdülvahit Küzecioğlu gibi kitapları ve araştırma yazıları ile müzik dünyasının ilgisini çekti. Türkmeneli dünyası üzerine hazırladığı belgesellerle Türkmenlerin musiki kültürünü TRT televizyon kanalları üzerinden kamuoyuna tanıttı. Derlediği türkü ve uzun hava türünden olan hoyratlar hakkında Türk halk müziği repertuarına otuza yakın anonim halk müziği parçası kazandırdı.