Dışişleri Bakanı Recci, Lübnan Emniyet Müdürlüğü'ne ait derginin 139. sayısında, güneydeki gelişmeleri değerlendirdi.
İsrail saldırılarından etkilenen bölgelerdeki yeniden imar için ulusal birtakım şartlar olduğuna dikkati çeken Recci, söz konusu koşulların başında ise Lübnan'ın iç istikrarı ve barışıyla ilgili uluslararası kararların uygulanmasının geldiğini ifade etti.
Recci, iç istikrar ve barış olmadan Arap ve yabancı yatırımcının kendisini Lübnan'da güvende hissetmeyeceğine işaret etti.
Lübnan'ın Suriye ile olan tüm anlaşmaları gözden geçirme kararı aldığının altını çizen Recci, "Lübnan'ın çıkarına olanlar kalacak, Lübnan'ın aleyhinde olan veya Lübnan'a dayatılan her şey gözden geçirilecek." ifadelerini kullandı.
Lübnan ile Suriye arasında henüz hukuksal ciddi görüşmelere geçilmediğini aktaran Recci, Suriye'de yeni bir yönetim olduğu gibi Lübnan'da da hükümetin henüz 2 aylık olduğunu hatırlattı.
İsrail'in güneydeki 5 noktadan çekilmemesine de değinen Recci, şu değerlendirmede bulundu:
"Bizler bizim askeri olarak karşı koyamayacağımız bir devletle karşı karşıyayız. Bu nedenle de diplomatik yollarla dostlardan İsrail'e baskı kurmalarını talep ediyoruz ancak bu talebimiz henüz karşılık bulmuş değil. Siyasi ve diplomatik çabalardan başka ne yapabiliriz ki? Çekilmenin gerçekleşmesi için ABD ve uluslararası toplumun İsrail'e baskı kurmasıdır. Ama gel gör ki herkes bizden, 1701 sayılı kararı tümüyle uygulamamızı istiyor."
Lübnan ordusunun güneyde konuşlandığı ancak ABD ve İsrail'in bunu yeterli görmediğine dikkati çeken Recci, "Lübnan ordusu Litani Nehri'nin güneyine konuşlandı, uluslararası toplum ise Litani Nehri'nin kuzeyinden ve yasa dışı silahların toplanmasından söz ediyor." görüşünü paylaştı.
Lübnan'da silahların devletin tekelinde olmasının istendiğini aktaran Recci, "Lübnan'dan talep edilenler uygulanmadığı sürece ne ekonomik yardımlar ne de yeniden imara destek olacak." ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Recci, şöyle devam etti:
"İsrail'in ne düşündüğünü bilmiyorum ancak bizim ne istediğimizi biliyorum. İsrail'in ön koşulsuz çekilmesini ve 1949 yılındaki ateşkes anlaşmasına dönüşü istiyoruz. İsrail ile normalleşme önerisi yok, doğrudan siyasi görüşmeler de yok. Bize göre bunlar kabul edilemez."
- Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkes
Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkes anlaşması kapsamında oluşturulan Ateşkesi Denetleme Komitesinde, Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ile Lübnan ve İsrail'in yanı sıra Fransa ile ABD yer alıyor.
İsrail ile Lübnan arasında 27 Kasım 2024'te yapılan ateşkes anlaşmasına rağmen İsrail sıklıkla anlaşmayı ihlal ediyor.
Lübnan makamlarının verilerine göre, İsrail ordusunun ateşkesin sağlanmasının ardından düzenlediği saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.
Lübnan'a yönelik kara saldırıları sırasında sınır hattındaki beldelere giren İsrail ordusu, ateşkes anlaşmasındaki geri çekilme maddesine rağmen Hamamis Tepesi, Aziyye Tepesi, Uveyda Tepesi, Balat Dağı ve Lebbune Tepesi olmak üzere 5 noktada varlığını sürdürüyor.