Erakçi, Amerikan Washington Post gazetesi için kaleme aldığı makalede, İran ile ABD arasında yeni bir nükleer anlaşma ihtimalini değerlendirdi.
ABD'nin ısrarına rağmen bu ülkeye duyulan güven eksikliği nedeniyle doğrudan değil, dolaylı görüşmeleri tercih ettiklerini aktaran Erakçi, "Dolaylı müzakereleri sürdürmek bir taktik veya ideolojinin yansıması değil, deneyime dayanan stratejik bir tercihtir. Önemli bir güvensizlik duvarıyla karşı karşıyayız ve niyetlerin samimiyeti konusunda ciddi şüphelerimiz var. ABD'nin herhangi bir diplomatik etkileşimden önce 'azami baskı' politikasını sürdürme ısrarı bunu daha da kötüleştiriyor." değerlendirmesinde bulundu.
İlerleme katedebilmek için öncelikle ABD'nin "askeri seçenek" veya "askeri çözüm" olmayacağını kabul etmesi gerektiğini belirten Erakçi, İran'a karşı herhangi bir askeri eylemin ABD askerlerini tehlikeye atacağını ve bu ülkenin ekonomisine Afganistan ve Irak'takinden çok daha fazla maliyet yükleyeceğini kaydetti.
İran ile anlaşmanın ve yaptırımların kaldırılmasının Amerikalı şirketler için fırsatlar sunacağına dikkati çeken Erakçi, "Washington'daki birçok kişi İran'ı ekonomik açıdan kapalı bir ülke olarak tasvir ediyor. Gerçek şu ki, dünyanın dört bir yanından gelen şirketleri memnuniyetle karşılamaya açığız. Amerikan işletmelerini ekonomimize erişimin sunduğu trilyon dolarlık fırsattan uzak tutan İran değil, ABD yönetimleri ve Kongre engelleri olmuştur." ifadelerini kullandı.
Eski ABD Başkanı Joe Biden döneminde de dolaylı müzakereler gerçekleştirdiklerini ancak Biden yönetiminin kararlı olmaması nedeniyle sonuca ulaşamadıklarını kaydeden Erakçi, ABD yönetiminin anlaşma konusunda gerçek irade göstermesi halinde her zaman ileriye doğru adım atılacağına inandığını belirtti.
İranlı Bakan, şunları yazdı:
"Yakın tarihin gösterdiği gibi, diplomatik angajman geçmişte işe yaradı ve hala işe yarayabilir. Barışçıl niyetimizi açıklığa kavuşturmaya ve olası herhangi bir endişeyi gidermek için gerekli önlemleri almaya hazırız. ABD de yaptığı herhangi bir anlaşmaya sadık kalacağını göstererek diplomasi konusunda ciddi olduğunu gösterebilir. Bize saygı gösterilirse, b