Günlerdir hava kirliliği ile gündemden düşmeyen Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de kirlilik tehlike verici boyutlara ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü, kirliliğin normalden 60 kat fazla olduğu konusunda uyardı. Hindistanlılar ise çözüm istiyor.

Güney Asya ülkesi Hindistan'da hava kirliliği alarm verici seviyeye ulaştı. Öyle ki kirlilik, en yüksek seviyede olan 4. kategoride. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, başkent Yeni Delhi'deki hava kirliliği normalin 60 katı.

Hindistanlılar oksijen değil, duman, toz ve kirlilik soluyor. Hastalıklar da beraberinde geliyor. Ülkedeki hava kirliliği öyle yüksek boyutta ki, insanlar dışarı çıkmak, pencerelerini açmak istemiyor. Çıkmaları gerekiyorsa da maske takıyorlar.

Endonezya, Merapi Yanardağı'nın patlaması üzerine alarma geçti Endonezya, Merapi Yanardağı'nın patlaması üzerine alarma geçti

Alınan tedbirler kapsamında, okullarda yüz yüze eğitim askıya alındı. Temiz enerji kaynaklı yakıt kullanmayan tüm kamyon ve benzeri taşıtların Yeni Delhi'ye girişi yasaklandı. Şu anda da ülkede aşamalı mücadele eylem planı uygulanıyor.

Söz konusu hava kirliliği Hindistan'da yeni yaşanmaya başlayan bir durum değil. Hemen hemen her yıl ekim ve ocak ayları arasında, sıcaklıkların artması, düşük rüzgar hızı, araçlardan çıkan gazlar ve mahsul anızlarının yakılması kirliliği tetikliyor.