Bu haberimizde sosyal medyadan para kazanmanın yollarını, artılarını ve eksilerini anlatacağız. Konuyla ilgili Teknoloji Danışmanı Mühendis Kevan Hasan ile röportaj gerçekleştirdik.

Mühendis Kevan Hasan, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nde (IKBY) kullanıcıların iki ana kategoriye ayrıldığını belirterek, “Bazıları sosyal medyayı kâr amaçlı kullanırken, bazıları ise sadece kişisel amaçlarla kullanıyor. Aldığımız bilgilere göre kullanıcı yüzdeleri farklılık gösteriyor. En popüler platformlar arasında Facebook ilk sırayı alırken onu Messenger, Instagram ve Viber takip ediyor.” dedi.

Kâr elde edilen mecralara ilişkin bilgi veren Hasan, “TikTok ilk numarada, ardından YouTube geliyor. Gelir açısından aslan payını bu iki platform alıyor. Elbette diğer platformlar da şirketin kural ve düzenlemelerine uyulması halinde gelir elde edebilir ancak TikTok, para kazanmanın daha kolay olduğu platform olarak farklı.” ifadesinde bulunarak IKBY’de en popüler platformun TikTok olduğunu dile getirdi.

Soğuk Kış Sofralarının Vazgeçilmez Tatları-Kurutmalıklar… Soğuk Kış Sofralarının Vazgeçilmez Tatları-Kurutmalıklar…

Hasan, IKBY’de sosyal medyanın bilinçsiz kullanımını azaltmanın birkaç yolu olduğunu söyleyerek, “İlk yol, Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nin Kültür Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı gibi uzmanlaşmış bakanlıklar aracılığıyla başta TikTok olmak üzere kullanıcılara yönelik birtakım yasa ve düzenlemelerin getirilmesidir. Bu düzenlemelerin parlamentoda yapılması gerekiyor.” dedi.

“Bireyler sorumluluklarını bilmeli”

Hasan, “İkinci yol ise toplumdaki etkili kişilerin farkındalığını arttırmaktır. Toplum ikiye bölünmüştür; sosyal açıdan toksik olan kısım ve topluma fayda sağlayan ancak görünmeyen kısım. Sosyal medyadaki paylaşımların çoğu toksik olan kısımdır. Bunu ortadan kaldırmak istiyorsak toplumdaki bir alanda sorumlulukları ve tecrübesi olan bireylerin sorumluluklarını bilmesi gerekir. Mesela hangi meslekten olursa olsun biri sosyal medyada mesleğini çok basit bir şekilde anlatabilir.” diye konuştu.

"Bütün söylediklerim toplumdaki kötü yönlerin miktarını azaltacak, iyi yönlerin miktarını artıracaktır. Bunlar toplumda farkındalık yaratacaktır ve bu kötülükler özellikle ergenleri etkilemektedir. Dolayısıyla mevcut kötü durumu değiştirmeye çalışmamız gerekiyor.” diyen Hasan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Para kazanabilmemiz için platformlarda yerine getirmemiz gereken belirli koşullar var. İnsanlar uzmanlardan, akademisyenlerden, medyadan uzak oldukları için konuyu anlamak için uzmanlardan açıklama almaya gelmiyorlar. Birileri gelip para kazanmanın nispeten kolay olduğunu belirtiyor. Hayır, firmalar yeni versiyonlarına göre kendi gereksinimlerini belirliyorlar. Örneğin TikTok platformunun ayda en az 500 saat canlı yayına sahip olması gerekiyor, her gönderide bir milyondan fazla görüntülemeniz ve 10 binden fazla takipçiniz varsa para kazanabilirsiniz."

TikTok'ta çok para olduğunu düşünerek aldanmayın

Teknoloji danışmanı Hasan, TikTok'un zorluklarına değinerek, “Kürdistan Bölgesi'nde gençlerin kişilik mücadelesi adı altında ihanete uğradığını sıklıkla görüyoruz. 18 yaşın altındaki bireylerin 30 yaşında etkili birer kişi haline gelip toplumda önemli bir konuma gelebileceklerini anlamıyorlar. Sosyal medya ve canlı yayınların meslek sayılabilmesi için bir takım kurallar ve aşamaların olması gerekmektedir. Gençleri TikTok'ta çok para olduğu ve para kazanabilecekleri yönündeki söylentilere aldanmamaya çağırıyorum." ifadesinde bulundu.

Son olarak Hasan, "TikTok'un yanı sıra YouTube da belirli kurallara uyup belirli aşamalardan geçtikten sonra para kazanmanıza olanak tanıyor ancak gelir miktarı ülkeden ülkeye değişiyor.” dedi.