Nüfus sayımının bu yıl 20 Kasım’da yapılması planlanıyor. 20 gün sürecek olan nüfus sayımı, birinci ve ikinci gününde açıklanacak ve 18  gün daha devam edecek. Bu süre zarfında nüfus sayım formundaki 70 soru yer alacak. Planlanan genel nüfus sayımında vatandaşlara "etnik köken ve mezheplerine" ilişkin soru yöneltilmeyecek.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nde (IKBY) numaralandırma süreci başlatıldı ve şu ana kadar 20 bin kişiye eğitim verildi. Çalışmalar 4 il, 42 ilçe, 154 nahiye, 2 bin 163 mahalle ve 5 bin 533 köyde gerçekleştirilecek. Tüm sokakları kapsayacak ve numaralandırılma yapılacak.

IKBY İstatistik Kurulu Teknik ve Saha İşleri Başkanı Guhdar Muhammed Ali, TEBA Gazetesine yaptığı açıklamada, “Bu nüfus sayımının sloganına göre asıl amacı, bunu bir bütün olarak ülkenin kalkınmasında uygulamak ve kullanmaktır. Yani ister kısa vadeli ister uzun vadeli olsun, ülkenin kalkınmasına yönelik hükümet plan ve programlarındaki veriler kullanılacak. Nüfus sayımından en çok eğitim, sağlık, tarım, yüksek öğrenim, yollar, imar vb. alanlar yararlanabilir ayrıca nüfus sayımı verilerinin ülke bütçesinin adil dağılımı ve Temsilciler Meclisi veya Parlamentodaki sandalyelerin iller arasında dağılımı için kullanılabilecek.” dedi.

Guhdar, “İşlem, köy ve mahallelerin bütünüyle bölünmesini, sınırlarının belirlenmesini ve nüfus sayımının yapılacağı farklı birimlere bölünmesini içermektedir. Sokaklardan tüm konut birimlerine, binalara ve işyerlerine kadar birimlerin önce tanımlanması ve ardından numaralandırılması gerekiyor. Yönetmeliğe göre, ne olursa olsun tüm binalar numaralandırılacak.” ifadesinde bulundu.

IKBY İstatistik Kurulu Teknik ve Saha İşleri Başkanı Guhdar Muhammed Ali, “Bu nüfus sayımı bölgede uygulanacak ilk nüfus sayımı olacak ve Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nin kuruluşundan bu yana il, ilçe ve nahiye düzeyinde hizmet düzeyini ortaya koyabilecektir. Bölge nüfusunun tanımını sayı, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve nitelikler, işgücü, geçim kaynakları, ailelerin ekonomik kapasitesi, aile varlıkları, tarım, engellilik ve diğer birçok açıdan açıklayabilmektedir. Bunlar nüfus sayımı verilerine sahip olmanın faydalarından sadece birkaçı.” açıklamasında bulundu.

İstatistik Kurulu'nun hazırlıklarına ilişkin Planlama Bakanlığı ve bakanlığa bağlı olan, mevcut kapasiteye göre bu sayımı uygulamaktan sorumlu olan İstatistik Kurulu'nun iyi hazırlandığını ve Irak İstatistik Kurulu ile sürekli koordinasyon içinde olduğunu belirten Guhdar Muhammed Ali, “Irak İstatistik Kuruluna paralel olarak tüm eğitim kurslarına katılım gösterilmiş ve eğitim sektöründeki öğretmenlere eğitim verilmiştir. Saha çalışmalarına katılım oluyor ve omuzlarında önemli bir görev var. Şu anda Kürdistan Bölgesi'nin tüm şehir ve köylerinde sayım aşaması çalışmalarını uygulamak için sahadalar.” dedi.

İstatistik Kurulu Teknik ve Saha İşleri Başkanı, etnik kökene ilişkin sorunun neden nüfus sayımı formunda olmadığına yönelik soruyu şu şekilde yanıtladı:

“Çünkü bu seçim daha çok kalkınma odaklı. Bu verilerin daha sonra sloganında belirtilenin dışında siyasi amaçlarla veya başka amaçlarla kullanılabileceği yönünde de tüm topluluklarda korkular vardı. Hatırlarsanız, daha önce 2010 yılında yapılması planlanan ve siyasi partiler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle yapılamayan nüfus sayımında, Kürt milleti Kürtler, Feyliler, Şebekler ve Yezidiler olarak bölünmüştü ve Kürtlerin isteği üzerine bu soru anketten çıkarıldı.”

Dışişleri Bakanı Hüseyin, Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile görüştü Dışişleri Bakanı Hüseyin, Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile görüştü

Hazırlayan: Emir Demirci