Erbil'de altın fiyatları son aylarda küresel ekonomi ve iç piyasadaki arz-talep dengesinin etkisiyle önemli ölçüde değişiklik gösterdi.

Piyasa belirsizliğinin hem yatırımcıları hem de tüketicileri tedirgin ettiği vurgulanırken, döviz kurundaki istikrarsızlık ve jeopolitik gelişmelerin altın fiyatlarını öngörülemez hale getirdiği kaydedildi.

TEBA Gazetesi olarak altın fiyatlarının son durumu hakkında Erbil Kuyumcular Sendikası Başkanı Handren Verti ve Erbil'deki Kayseri Çarşısı kuyumcularıyla röportaj gerçekleştirdik.

Erbil Kuyumcular Sendikası Başkanı Handren Varti, Erbil ve Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ndeki (IKBY) altın piyasasının durumuna ilişkin, “Erbil piyasasında altının bugün (7 Ekim 2024) 595 bin dinar, uluslararası standartlara göre ise 580 bin dinardan satılması gerekiyor ancak dolar 150 bin dinardan yaklaşık 155 bin dinara yükseldi. 100 dolara 5 bin dinar eklerseniz gram başına 15 bin dinar artış demek oluyor. Bu, yurt içinde doların değer kazanması ve küresel olarak dolar endeksinin düşmesinin bir sonucudur.” dedi.

“ABD Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamaları altının fiyatını etkiledi”

Erbil Kuyumcular Sendikası Başkanı Verti, “Altının fiyatı dünya altın borsasıyla alakalı ve ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları da altın fiyatlarını etkiledi.” ifadesinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Hüseyin, Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile görüştü Dışişleri Bakanı Hüseyin, Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile görüştü

Bu dönemde evlenmeyi düşünen vatandaşlara ilişkin Verti, “Damatlara karşı tarafı herhangi bir miktar altını kabul etmeye ikna etmelerini söylemek istiyorum. Eskiden 35 miskal (175 gram) kabul edilebiliyordu. Şimdi bu miktarın yarısını kabul etmeliler. Durum bunu gerektiriyor, dolayısıyla bugünkü durumu da dikkate almamız lazım.” şeklinde açıklamada bulundu.

“Altın gibi kıymetli bir ruh her şeyden daha önemlidir”

Verti, evlenecek gençlerin dayanışma içinde olmalarının takılan altından daha önemli olduğunu söyleyerek, “Altın gibi kıymetli bir ruh her şeyden daha önemli. Elbette altınla ev ya da araba sahibi olmayan kimse kalmadı neredeyse. Altın önemli ama bu evliliğe engel olmamalı. Erbil toplumu, tüm topluluklarıyla birlikte, temiz kalpli, temiz zihinli, güzel bir toplumdur. Erbil’de birlik ve sevgi başlı başına altın değerindedir.” dedi.

“Mevcut tahminler karmaşık, geçen yıl ki gibi değil”

Tahmini altın fiyatlarına değinen Verti, “Hepimizin dikkatli olması gerekiyor bu durumda altın satsak mı, alsak mı tahmin edemiyoruz. Altın alışverişinde biz de akıllı olmalıyız. Mevcut tahminler karmaşık, geçen yıl ki gibi değil. Mesela altın 300 binden satıştayken alın dedim, sonra tekrar alın dedim, tekrar almanızda ısrar ettim ama şu anda durdum. Kendiniz karar verin diyorum.” diye konuştu.

Erbil'de Kayseri Çarşısında kuyumcu Ahmed Zekeriya, “Her yıl altın fiyatlarının düşmesiyle insanlar altın satmaya geliyor. Ancak bu yıl diğer yıllardan farklı çünkü altının fiyatı her geçen gün artıyor ve insanların talebi sürekli artıyor. Özellikle lira, çünkü işçilik ücreti çok az. Erbil’deki imalathanelerde işçilikten lira başına 2-3 bin dinar ücret alınıyor ama bir kolye ya da herhangi bir altının işçilik fiyatı en az 30-40 bin dinar.” ifadesini kullandı.

 “Paranın en iyi kullanımı altın satın almaktır”

Kayseri Çarşısında Kuyumcu Dilşad Tahsin, "Ne zaman olursa olsun altın satın almak iyidir. Paranın en iyi kullanımı altın almaktır diyebilirim. Çünkü fiyatlar her geçen gün artıyor. Şu ana kadar kimse altın alarak bir şey kaybetmedi.” diyerek tavsiyede bulundu.

Tahsin, “Liranın bu kadar popüler olması işçilik hakkının olmamasından kaynaklanıyor. İnsanlar mevcut durumdan kaygılı, Ortadoğu'daki savaştan kaygılı. Bu arada Irak dinarı da gün geçtikçe değer kaybediyor. Bu yüzden insanlar liraya yöneldi.” dedi.

Kuyumcu Tahsin, “Ons açısından bakıldığında insanlar onstan kaçınıyor. Çünkü işçilik hakkı çok, gramı 2-3 dolar. 31 gram ağırlığındaki bir onsun 100$ işçilik hakkı olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.