IKBY Başkanı Neçirvan Barzani Bağdat’ta görüşmeleri devam ederken, IKBY hükümetinden Bağdat’a yönelik bir açıklama paylaşıldı.

Yayımlanan açıklamada, “Irak Anayasası'nda 140. maddede tanımlanan Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürt bölgelerinde referandum yapılması gerekiyor ancak Irak hükümeti referandumu uygulamak yerine bu bölgelerin petrolünü tek taraflı nasıl alacağının hesabı içerisinde.” denildi.

IKBY Başkanı Barzani ile Nuri Maliki bir araya geldi IKBY Başkanı Barzani ile Nuri Maliki bir araya geldi

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"2005’de düzenlenen Federal Irak Anayasası'nın 140. maddesine göre, Kerkük ve ihtilaflı bölgelerde referandum süreci yapılması ve federal hükümet bu süreci 31 Aralık 2007'den önce uygulamakla yükümlüydü. Gerek bu tarihten önce, gerekse geçen 20 yıl boyunca, Irak'ın birbirini takip eden tüm hükümetleri referandum sürecini gerçekleştirmekte tamamen başarısız oldu.

Şu anda Irak hükümeti bu bölgelerin petrol ve gazını tek taraflı olarak almak için hazırlık yapıyor. Oysa Kürdistan halkı 140. madde çerçevesinde bu bölgelerdeki meşru haklarını talep ediyor.

2005 Irak Anayasası'nın 110. ve 115. maddelerine göre, yeni keşfedilen petrol ve gaz sahalarını yönetme konusunda Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne mutlak ve tek taraflı hak veriyor. Ayrıca 112. madde, federal hükümet ve bölge hükümetinin daha önce keşfedilen petrol ve gaz sahalarını, Kerkük ve çevre bölgelerdekiler gibi, ortaklaşa yönetmesi gerektiğine işaret ediyor. Ayrıca Bağdat, daha önce keşfedilen sahaların gelirlerinin paylaşımı konusunda bölge ile anlaşmaya varmakla yükümlüdür.

Bölge hükümeti bu anlaşmalara katılmaya her zaman hazır oldu, ancak federal hükümet sürekli olarak anayasal sorumluluklarından kaçtı. Şimdi federal hükümet, anayasa maddelerini genel olarak ve özellikle 140. ve 112. maddeleri dikkate almadan petrol ve gaz sözleşmeleri imzalamaya çalışıyor.

Bölge hükümeti, mümkün olan tüm farklı yöntemlerle anayasal haklarını savunmayı, Kürdistan ile Kerkük halkının anayasal haklarını korumak için yasaların uygulanması üzerinde çalışmayı anayasal hakkı olarak görüyor."