TEBA

Tarihi çarşıda asırlık kebapçı...

Yaşam

Erbil mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kebap, vatandaşların ve turistlerin damaklarına hitap ediyor. Bir meslek olarak da kebapçılık, Erbilli Türkmenlerin eski dönemlerden beri Kayseri Çarşısı’nda icra ettiği zanaatlardan biri.

Erbil’in en ünlü kebapçılarından Kebap Neccar’ın sahiplerinden Muhammed Abdulrezzak, mesleğin inceliklerini ve başarılı olmalarının sırrını TEBA’ya anlattı.

Kebap dükkanının kuruluşunun 1936'lara dayandığını belirten Abdulrezzak, “1936 senesinde Hacı Hıdır tarafından Erbil Kalesi’nin karşısında dükkan kurulmuştur. Ardından Hacı Kadir yani dedem görevi icra etmiştir.” ifadesinde bulundu.

Mesleğin dededen toruna aktarıldığını kaydeden Abdulrezzak, “Kebapçılığı 1986’ya kadar dedem Hacı Kadir icra etmiştir ardından babam Abdulrezzak görevi üslenmiştir ve günümüze kadar ulaştırmıştır. Büyük abim Ali Kebap Neccar, 2010’dan sonra mesleği devraldı. Ardından ben de başladım ve birlikte sürdürüyoruz.” dedi.

Kebap Neccar’ın nasıl meşhur olduğunu anlatan Muhammed Abdulrezzak, şu ifadeleri kullandı:

“Dükkan ilk olarak Kebap Dartaşan ismi ile kurulmuştur ardından ismi Kebap Neccari olarak değişti daha sonra 2008’de abim Ali, dükkanımızın ismini Kebap Neccar olarak belirledi. Tarihe bakarsak buraya Kebap Neccar denmesinin sebebi dükkanın etrafında neccarların bulunmasıdır. Yani insanlar buraya geldiğinde yazı levhasına bakmazdı herkes zaten öyle adlandırırdı.”

Erbil Kayseri Çarşısı içerisinde 3 şubelerinin olduğunu ve çarşı hariç başka yerde şubelerinin bulunmadığını kaydeden Abdulrezzak, “Eskiden biri neccarlar sokağında diğeri de caddeye yakın Hacı Hıdır’ın kurduğu dükkanlar olmak üzere 2 dükkan bulunurmuş. Hacı Kadir, diğer dükkanı da çarşı içerisine almıştır.” diye konuştu.

Köylerden Erbil’e gelen vatandaşların mutlaka Kebap Neccar’ı ziyaret ettiğini dile getiren Abdulrezzak, “Kayseri Çarşısı dışında şubemiz yok çünkü ben ve abim Ali çalışıyoruz ve fazla olunca yetişemeyiz. Burada kurduğumuz şubeler çok şükür bize yetiyor ayrıca burası Erbil’in merkezi olduğu için önem taşıyor.” açıklamasında bulundu.

Çok eskiden dedesinin arkadaşı olan kişilerin halen Kebap Neccar’ı ziyaret ettiğini aktaran Muhammed Abdulrezzak, “Dedemin arkadaşları buraya gelip çok eskiden burada dedemle birlikte sohpet edip kebabını yediklerini anlatıyor.” dedi.

Muhammed Abdulrezzak dükkandaki işleyiş hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Burada üç usta olarak çalışıyoruz. Ben, abim Ali ve Murat usta kıymaları ve kebapları hazırlıyoruz. Daha önce Bursa’da bir şube açtık. Yaklaşık yedi ay orada çalışma yürttük ancak pandemi dolayısıyla orada çalışmalarımız sekteye uğradı ve durdurduk. Şu anda orada dükkan mevcut ancak yeniden açma girişimimiz olmadı.”

Bağdat’ta kebapçı dükkanı açma teklifi geldiğini aktaran Muhammed Abdulrezzak, “Teklifler var ancak Erbil dışında dükkan açma gibi bir fikrimiz yok çünkü 2 kardeşiz sadece Erbil’deki şubelerimize yetişebiliriz.” açklamasında bulundu.

Muhammed Abdulrezzak, dede yadigarı mesleği sürdüreceklerini ve oğlunun da devam ettirmesini istediğini bildirdi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.