TEBA

Sudani'den IKBY seçimlerine ilişkin açıklama

Irak

Irak Başbakanı, Kerkük'te 2005 yılından bu yana seçim yapılmamasının ardından eyalette başarılı bir seçim yapıldığını, şimdi de Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nde (IKBY) demokratik seçim sürecine girildiğini söyledi.

Başbakan Sudani, New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 79. oturumu, Orta Doğu'nun tehlikeli bir süreçten geçtiği bir dönemde gerçekleşiyor." dedi.

Konuşmasında Başbakan Sudani, "Uluslararası sistem, varlığını tehdit eden ve onu kurulduğu hedefleri gerçekleştirmekte yetersiz kılan zor bir sınavla karşı karşıya. Bu hedefler arasında uluslararası güvenlik, istikrar ve insan haklarının korunması yer alıyor." dedi ve "Bugün, tüm uluslararası anlaşma ve normların ihlal edildiği, uluslararası ilişkileri yönetmesi gereken kurumların devre dışı bırakıldığı emsalsiz olaylara tanık oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Sudani, "Dünya, kapsamlı çatışmalara ve karşılaşmalara zorlanıyor, bu sırada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise çaresiz ve etkisiz bir durumda kalıyor." dedi ve "BM Genel Sekreteri António Guterres de dahil olmak üzere bazı BM kurumlarını yöneten cesur şahsiyetlerin takdir edilmesi gerektiğini unutmamalıyız. Ancak, büyük çabalara rağmen etkin bir etki eksikliğini açıkça görüyoruz." dedi. 

"Filistin'de ve bölgede yaşanan ihlallerin durdurulması, herkesin sorumluluğudur."diyen Başbakan Sudani, "Güvenlik Konseyi, en önemli hedeflerinden biri olan uluslararası güvenlik ve barışı koruma konusunda başarısız oldu."ifadelerini kullandı. 

Başbakan Sudani, "İşgal altındaki Filistin'de, milyonları yerinden eden, binlerce kişiyi öldüren ve bu halkı yok etmek amacıyla toplu aç bırakma planlarının açıkça konuşulduğu askeri bir güç tarafından saldırıya uğrayan bir halk var. Uluslararası toplum veya üyelerinden hiçbiri, uluslararası hukuk uyarınca üzerlerine düşen koruma sorumluluğuna uymamıştır." şeklinde açıklama yaptı.

Başbakan Sudani, "Utanç verici bir küresel çaresizlik içinde Filistin halkı, diğer halklar gibi bir devlette onurlu bir yaşam hakkından mahrum bırakılmıştır. Onları sadece kağıt üzerindeki yazılardan ibaret hale getiren uluslararası hukuka ve Güvenlik Konseyi kararlarına yönelik artan bir kayıtsızlık gördük." dedi. 

Başbakan Sudani, "Güç kullanarak uluslararası sınırların değiştirilmesi ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı hareket edilmesi, uluslararası düzeni tehdit eden ve uluslararası kurumların temelini sarsan ciddi emsallerdir. Aşırılığı daha da artırmak amacıyla, işgalci güç, Lübnan'a yönelik saldırıları için BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını bir bahane olarak kullanıyor. Bu kararı ve bazı maddelerini seçici bir şekilde uygularken, uluslararası hukukta tartışmaya yer bırakmayan diğer birçok kararı ve ilkeleri görmezden geliyor." diye konuştu ve sözlerine şöyle devam etti: 

Masum sivillere aldırış etmeksizin uzaktan patlamalar gerçekleştirmek için teknolojinin kullanıldığı ve rastgele öldürmelerin yapıldığı vahşi bir kampanyaya tanık oluyoruz. Bu tehlikeli durum, işgal hükümetinin insanlığa karşı suçlar işleyerek ne kadar derin bir şekilde suça bulaştığını gösteriyor.

"Irak, hükümeti ve halkıyla, yüksek dini mercinin yönlendirmeleri doğrultusunda Lübnan ve onun kardeş halkının yanında durmaktadır. Lübnan halkı, bölgeyi çatışmalara sürüklemeyi amaçlayan planlı ve vahşi bir saldırının yeni bir sayfasıyla karşı karşıya. Daha önce bu konuda uyarılarda bulunmuştuk ve bu saldırıların etkilerinin üstesinden gelmek için mümkün olan her türlü yardımı sunmaya devam edeceğiz.

Uluslararası ajansların ve insani yardım kuruluşlarının işgal altındaki topraklarda sistematik olarak hedef alındığını, bu kuruluşların mensuplarına, özellikle Birleşmiş Milletler ajanslarına, zarar verilmesindeki cüretkarlığı not ediyoruz. Buna, uluslararası hukuk kapsamında korunması gereken BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) da dahildir," dedi ve "Bu ihlaller yalnızca insani yardım çalışmalarını engellemekle kalmıyor, aynı zamanda çatışma bölgelerinde sivilleri ve yardım sağlayanları koruyan uluslararası standartları da ihlal ediyor.

Son dönemdeki işgal güçlerinin hareketleri, bölgedeki ülkelerin istikrarını tehdit etmeyi ve geniş çaplı bir bölgesel savaşı ateşlemeyi amaçlıyor.”

Konuşmasında Başbakan Sudani, "Irak, Birleşmiş Milletler'in kurucu üyesi olarak, bu kurumun barış ve güvenliği sağlama ve dünyayı tarihin akışında yaşadığı savaşlar ve trajedilerden koruma amaçlarına ulaşmasını ummaktadır. Güvenlik Konseyi ve uluslararası sistemin görevlerini yerine getirmede başarısız olmasından dolayı hayal kırıklığımızı ifade ediyoruz.” şeklinde açıklama yaptı.


"Güvenliğimiz ve istikrarımızı etkileyen nefret suçları ve fanatizmin önemli ölçüde arttığını gözlemliyoruz," diyen Sudani, "Hoşgörü ve karşılıklı saygı ruhunu yaymak, nefret söylemi, ayrımcılık ve dünya genelinde artan şiddetle mücadele etmek için uluslararası işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Nefret söyleminin belirgin bir boyutu olarak İslamofobi olgusunun artışını görüyoruz." dedi.

Başbakan Sudani, "Birleşmiş Milletler'i farklı kültürler ve dinler arasında diyalog ve anlayışı güçlendirmek için daha fazla çaba sarf etmeye davet ediyorum. Artan kutuplaşmaya karşı birlik ve uyumu güçlendirmenin zorunlu olduğunu vurgularken, devlet liderleri ve uluslararası kuruluşların başkanlarının dini taassuba ve nefrete karşı durmaları gerektiğini belirtmiştir." ifadesinde bulundu.

Irak’taki durumlar konusunda Başbakan Sudani, "Irak, DAEŞ'ın topraklarının üçte birini işgal etmesinin üzerinden on yıl geçtikten sonra olumlu gelişmeler yaşamaktadır. Irak, kapsamlı bir yeniden inşa ve kalkınma planının uygulandığını, şehirlerin yeniden hayat bulduğunu, yüksek binaların ve altyapının yükseldiğini ve güvenliğin sağlandığını göstermektedir."dedi ve sözlerine şöyle devam etti:


"Ekonomik, idari ve çevresel reformları gerçekleştirmek ve ekonomiyi çeşitlendirmek adına önümüzde hala birçok temel zorluk bulunmaktadır.”

Güvenlik ve terörle mücadele alanında Başbakan Sudani, "Güvenliği sağlama alanında önemli adımlar attık ve teröre karşı zafer kazandık. Yakında, Irak'a destek veren müttefiklerimiz ve dostlarımızla birlikte, dünyaya tehdit oluşturan bu vahşi düşmana DEAŞ’e karşı kazandığımız zaferi önemli bir ortak bildiri ile taçlandıracağız." Şeklinde önemli açıklamalar yaparak konuşmasına şöyle devam etti:

"Çabalarımız, Irak'taki demokratik süreci güçlendirmeye ve sosyal sözleşmeyi ile ulusal dayanışmayı pekiştirmeye odaklanmaktadır. On yıl boyunca duraklayan ve 2005 yılından beri Kerkük'te düzenlenmesi engellenen il meclisleri seçimlerini düzenledik." dedi. 


IKBY’deki seçimlere değinen Başbakan Sudani, "Şu anda Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Meclis seçimlerini düzenleme aşamasındayız ve federal hükümetin, bölgesel hükümetle ve il düzeyindeki yerel yönetimlerle olan ilişkisini güçlendirme çabalarımız devam etmektedir."dedi ve "Önceliklerimiz arasında, en önemli zenginliklerimizden biri olarak gördüğümüz ülkemizdeki adaleti yaymak ve çeşitliliği korumak bulunmaktadır." dedi. 

Başbakan Sudani, "Mevcut hükümetin beş önceliği bulunmaktadır: istihdam sağlamak, hizmetleri iyileştirmek, yoksullukla mücadele etmek, yolsuzlukla savaşmak ve ekonomik reformları hayata geçirmek. Irak hükümeti, gerekli insan kaynaklarının rehabilitasyonuna yönelik çabalarını sürdürmekte ve devlet kurumlarını inşa etme ile hukukun üstünlüğünü sağlama konusunda geniş adımlar atmıştır." ifadelerini kullandı. 

Başbakan Sudani, "Irak'ın karşılaştığı çift zorluk, petrol gelirlerine aşırı bağımlılık ve ekonomik çeşitliliği artırma kapasitesinin sınırlanmasıdır. Yönetim, yolsuzlukla mücadele, dijital dönüşüm ve elektronik hükümet, önceliklerimiz arasında en önde gelenlerdir. Irak, bölgesel güvenlik ve istikrarı sağlamaya çalışmakta” olduğunu vurguladı. 

Sudani, "Kalkınma Yolu Projesi, Irak'ı ticaret ve ulaşımda ana bölgesel bir merkez haline getirmeyi, Orta Doğu'yu Irak üzerinden Avrupa'ya bağlamayı hedefliyor. Bu, demiryolları, otoyollar ve sanayi şehirleri ağı kullanarak ve Irak'ın güneyindeki Büyük Faw Limanı'nı bölgedeki ülkeler aracılığıyla Avrupa ile bağlayarak gerçekleştirilecektir.” diye konuştu.

Başbakan Sudani, “Irak, iklim değişikliği ve çölleşme nedeniyle ciddi çevresel zorluklarla karşı karşıya olup, bu zorluklarla başa çıkmak için uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi gerekmektedir. Çevresel zorluklarla yüzleşmek için uluslararası dayanışmaya ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetiminin önemi konusunda farkındalığı artırmak için çalışmaya çağrıda bulunuyoruz”dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Son yirmi yılda Irak'a sağladığı destek için Birleşmiş Milletler'e derin şükranlarımı sunuyorum. 2025 yılının sonunda başlayacak olan Irak'taki Birleşmiş Milletler ile yeni bir işbirliği dönemini dört gözle bekliyoruz.”

Irak'ın 2025 yılı için 77'ler Grubu ve Çin'in başkanlığına seçilmesi, Irak'ın üretken diplomasisinin ve kalkınma hedeflerini gerçekleştirme çabasının bir zaferidir. 134 ülkenin üye olduğu en büyük uluslararası grubun başkanlığı süresince, tüm dünya halklarına gelişim fırsatlarının sunulduğu, daha istikrarlı ve adil bir dünya için çalışmayı umuyoruz.”

Başbakan Sudani son olarak, “Politikamız, Irak'ı, halkını, güvenliğini, egemenliğini ve refahını öncelikli kılar, ve savaşlar, diktatörlük ve terör gibi geçmişin izlerini silme konusunda kararlılıkla ilerliyoruz. Irak'ın yeniden inşası ve onu hak ettiği bölgesel ve uluslararası konumuna getirme konusunda kararlılıkla ilerliyoruz.” diyerek konuşmasını noktaladı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.