Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan başkanlığında Birleşik Irak Türkmenleri Listesindeki parti başkan ve temsilcilerinin katılımı ile toplantı gerçekleştirildi.
Toplantının ardından son duruma ilişkin çözüm önerisi içeren bildiri paylaşıldı.
Bildiride şu ifadelere yer verildi:
"Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi olarak ülkedeki son gergin siyasi duruma ilişkin ulusal bir çözüm önerisini ön görmekteyiz.
Oldukça tehlikeli ve hassas süreçten geçen Irak, her türlü gelişmelere gebedir. Ülkenin üçüncü temel unsuru Türkmenler olarak daha önce de çokça, memleketteki kötü durumun çözümü, vatandaşların hayat şartlarının düzeltilmesi ve hizmetlerin artırılması yönünde çağrıda bulunduk.
Sorunların çözümü için hala fırsatların tükenmediğine inanıyoruz. Bu da ulusal bir siyasi iradenin var olmasıyla gerçekleşir.
Birleşik Irak Türkmenler Listesi olarak gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Son seçimlerin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen bir türlü hükümetin kurulmamasından kaynaklı toplumsal tepkilere yol açmıştır. Tüm gelişmelere rağmen yolsuzluklardan kurtulmak ve siyasi gidişatın düzeltilmesi şartıyla hala düzelme şansın olduğuna inanıyoruz. Liste olarak çözüm önerilerimiz:
1-Tüm ulusal siyasi önderlerin katılımıyla Bağdat'ta oturum yapılarak geleceğe yönelik yol haritası kurulmalı.
2- Kurulacak yeni yol haritası, ülkedeki tüm etnik grupları kapsayacak bir hükümetin kurulması ya da halihazırdaki hükümetin erken seçime kadar görevini sürdürmeli.
3-Seçim yasası değişmeli, tüm ülke tek bir seçim daire haline gelmeli, seçim listesi yöntemine geri dönülmeli ve elektronik oy sayımı iptal edilmeli.
4-Bağımsız Seçim Yüksek Komiserliği yasasında değişiklik yapılarak uluslararası uzmanların desteğiyle ve tarafsız komisyonların seçimiyle komiserlik meclisine kabiliyetli ve nezih üyeler getirilmeli.
5-Parlamento feshedilmeli, seçim tarihi belirlenmeli ve ulusal uzlaşı oturumundan bir yılı geçmeyecek şartıyla parlamento ile il meclisi seçimleri birlikte yapılmalı.
6- Ülkedeki tüm etnik ve mezhep gruplarından Irak insanının can güvenliğinin korunması, ulusalcılık çağrılara önem verilmeli ve toplumsal yapıyı tehdit edecek tüm tutum ve davranışlardan uzak durulmalı.
7-Bağdat'taki durumdan ötürü güvenlik güçlerinin görevine yoğunlaşmasını fırsata çeviren terör örgütlerine her hangi bir eyleme kalkışmasına izin verilmemeli.
8-Kerkük'ün halihazırdaki durumuna dokunulmamalı ve yasaların uygulaması müktesebatına muhafaza edilmeli."