Irak

TİKA’nın yardım eli yengice köyüne ulaştı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Irak ve özellikle Türkmeneli bölgelerinde gerçekleştirdiği kalkınma projeleriyle bölge halkının yaşam standartlarını yükseltmeye ve savaş sonrası tahrip olan bölgelerdeki restorasyon işleri ile kapsamlı destek sağlamaya devam ediyor.

TİKA eğitimden sağlığa, altyapı iyileştirmelerinden kültürel mirasın korunmasına kadar geniş bir yelpazede yürüttüğü projelerle, Türkiye ve Irak arasındaki kültürel ve ekonomik bağları güçlendirirken, Türkmenlerin de kültürel kimliklerini korumasına ve daha iyi bir gelecek inşasına katkıda bulunmaktadır. TİKA’nın bölgedeki faaliyetleri, iki ülke arasındaki kardeşlik ve iş birliğini pekiştiren önemli bir köprü görevi de görmektedir.

TİKA Bağdat Koordinatörü Oğuzhan Dinler Konuya ilişkin TEBA’ya yaptığı açıklamada, “Bölge halkının sosyal yaşamını zenginleştirecek ve gençlerimizin sporla iç içe olmasını sağlayacak, Şehit Ali Haşım Muhtaroğlu adını daha önce yapılan hala sahayı yenileyerek sizlere kazandırmanın mutluluğunu yaşıyorum. TİKA, Türkmeneli başta olmak üzere projelerine devam etmektedir. Açılışını yaptığımız bu projeyle hem gençlerimize sağlıklı bir spor alanı sunmayı hem de sosyal bağları güçlendirmeyi amaçladık.” ifadelerinde bulundu.

Bu konu hakkında TEBA’ya konuşan bir başka isim ise Irak Türkmen Cephesi (ITC) Selahaddin İl Başkan Yardımcısı Akil Ali Haşım Muhtaroğlu oldu.

Akil Ali Haşım Muhtaroğlu, “TİKA tarafından yapılan bu çalışma, Yengice köyümüzde şehit Ali Haşım Muhtaroğlu adı verilen halı sahayı restore etmek büyük önem taşımakta ve çok anlamlı. Bu halı saha TİKA’nın Yengice köyündeki ilk projesi. 2003’ten bugüne kadar hiçbir proje yapılmamıştı. İnşallah da son proje olmaz, bu bir başlangıçtır. Yengice köyümüz, Selahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesine bağlı bir köydür. Yaklaşık 5 bin aileden oluşan bir köy. Maalesef 2014’teki DAEŞ saldırıları sonrası göç yaşandı. Köy çok zarar gördü. Günümüzde köyün yüzde 80’i Kerkük’te ve Irak’ın diğer bölgelerinde yaşamaktadırlar. Dönen yüzde 20’lik bir kesim var yani 2000-2500 kişi dönmüştür köye. Halı saha, 2012 yılında Şehit Ali Haşım Muhtaroğlu, il meclis üyesi iken onun tarafından yapılmıştı. Onun ruhuna ithafen sahaya onun adı verildi.” dedi.

Muhtaroğlu, “Tabii bu halı saha, göçmenlerimizi geri dönmeye teşvik etmek için önemli bir neden taşımaktadır. Kendi köylerinde yaşayıp kendi köylerine kendi elleriyle hizmet etsinler. Kısacası bu halı saha, köy halkına dönmeleri için bir mesajdır.” şeklinde konuştu.

Sahanın kullanımına değinen Muhtaroğlu, “Sahanın açılışını yaptıktan sonra hemen turnuva başladı. Sürekli olarak kullanılıyor, şampiyonalar ve turnuvalar devam edecektir. 5000 kişilik köydeki tek halı saha bu halı sahaydı. Biz de TİKA’ya proje yazdık. Onlar da kabul etti. TİKA’nın halı sahayı onarması bu açıdan çok önemliydi.” açıklamasında bulundu.

Muhtaroğlu, “Bizim her zaman TİKA’dan beklentimiz çoktur. Bilindiği üzere Irak’ın genelinde ve özellikle Türkmeneli bölgelerinde her zaman TİKA’nın güzel projelerini görüyoruz. Temennimiz Tuzhurmatu’da ve Tuzhurmatu’nun Beyat köylerinde böyle projelerinin devam etmesidir. Çünkü DAEŞ saldırılarından sonra bu Türkmen köyleri gerçekten çok zarar görürdü. Oradaki insanların TİKA’ya ve TİKA’nın projelerine ihtiyacı var.” diyerek TİKA’dan beklentilerini dile getirdi.

Akil Ali Haşım Muhtaroğlu, “TİKA ile iş birliği içerisinde bulunarak projelerimiz devam edecek, özellikle Tuzhurmatu’ya, Yengice, Beyat, Bastamlı ve Abut köylerimize. Gelecek günlerde halkımızın köylerine dönmesi için elimizden geleni yapacağız.” dedi.