Irak

"Petrol ihracatının askıya alınması Irak'a 5 milyar dolardan fazla zarar verdi"

IKBY Dış İlişkiler Sorumlusu Dizeyi, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Türkiye, Kürdistan'ın petrol ihracatının yeniden başlamasını destekliyor.” diyen Dizeyi, “Petrol ihracatının askıya alınması Irak hükümetinin 5 milyar dolardan fazla mali kayba uğramasına neden oldu. Bakanlar Kurulu yarın toplanacak. Konsoloslardan ve ülke temsilcilerinden Erbil ve Bağdat'a bu konuda yardım etmelerini istedik.” dedi.

Sefin Dizeyi, “Bağdat yetkilileri resmi olarak Kürdistan petrolünü ihraç etmeye hazır olduklarını söylüyor, ancak şu ana kadar hiçbir pratik adım atılmadı.” diye konuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Irak ve IKBY ziyaretinin amacının, tarafların, IKBY’den petrol ihracatına tekrardan nasıl başlanacağına dair görüşleri yakınlaştırmak olduğunu vurgulayan Dizeyi, teknik, siyasi, mali ve idari engellerin ortadan kaldırılması, IKBY’den petrol ihracatının bütçe kanununa göre yeniden başlatılması için çabaların sürdüğünü aktardı.

Dizeyi, “Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin kararı nedeniyle Kürdistan petrol ihracatının durdurulması sonucu Irak, 25 Mart'tan bu yana yaklaşık 5,5 milyar dolar mali kayıp yaşadı. Dolayısıyla Türkiye'den 1,5 milyar dolar almak için 5 milyar dolar kaybetmek matematiksel olarak mantıksız.” ifadelerini kullandı.

Erbil-Bağdat ilişkilerini önemsedikleri için IKBY’deki mevcut durum ve Bağdat'ın mali yetkileri göndermemesi konusunda konsoloslara ve ülke temsilcilerine bilgi verildiğine değinen Dizeyi, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Ayrılacağımız bir seviyeye gelmemesini umut ediyoruz. Erbil’in ve Kürdistan Bölgesi hükümetinin çabaları daha fazla yakınlaşma olmasından yana. İnanın birçok konuda Kürdistan Bölgesi heyeti sorunların çözümü konusunda büyük bir esneklik gösterdi.”

Türk Hava Yolları’nın, Süleymaniye Havalimanına uçuşları askıya almasına ilişkin sorulan soruya Dizeyi, şu sözlerle yanıt verdi:

“Kürdistan Bölgesi'nde vatandaşların faydalandığı iki ana havalimanımız var ve Süleymaniye halkının ve genel olarak bölge halkının havalimanından faydalanmamasından büyük endişe duyuyoruz. Türkiye'nin kendi kaygıları ve nedenleri var; bu neden ve kaygıların kalmamasını umut ediyoruz ki Türk hava sahası vatandaşların hizmetine sunulmak üzere yeniden havalimanına açılsın.”

Süleymaniye Valisi Haval Ebubekir, 3 Temmuz’da yerel basına yaptığı açıklamada Türkiye’nin Süleymaniye Uluslararası Havalimanı ile uçuşların askıya alınma süresini 3 Ocak 2024'e kadar uzatığını bildirdi.