En Çok İzlenen Videolar
Popüler Videolar
Mesafesiz 16. Bölüm - Konuk: Dr. Selçuk Bacalan
Mesafesiz'in bu haftaki konuğu Türkmeneli Eğitim ve Kültür Merkezi Başkan Vekili Dr. Selçuk Bacalan oldu.
Bacalan programda, salgının gölgesinde yeni eğitim yılına dair düşüncelerini, merkezin projelerini ve yaşadıkları sıkıntıları anlattı.
“Geçen seneden beri ders kitaplarını dijital ortama aktarma projemiz var”
Türkmeneli Eğitim ve Kültür Merkezi Başkan Vekili Dr. Selçuk Bacalan, koronavirüs salgının en çok eğitim alanını etkilediğini belirterek, “Türkmeneli Eğitim Merkezi olarak geçen seneden itibaren Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla bütün ders kitaplarımızı dijital ortama aktarma projemiz var. Birinci sınıf ders kitaplarınının bazılarını dijital ortama aktardık. Salgın nedeniyle o projemiz yarıda kaldı.” dedi.
Bacalan konuyla ilgili tekrar Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurduklarını ve çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Türkmen okullarına lojistik destek sağladıklarını dile getiren Bacalan, okulların ihtiyaçlarının ellerinden geldiğince gidermeye çalıştıklarını söyledi.
“Türkmen okulları devlet tarafından ihmal ediliyor”
Irak devletinin Türkmen okullarını ihmal ettiğini aktaran Bacalan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kifri gibi ilk Türkmen okulunun açıldığı bir yer senelerce ihmal edilmişti. Geçen sene girişimlerimizle, Türkmeneli Vakfı’nın girişimleriyle TİKA gibi çok köklü, çok prestijli bir kurumun kapısını çalarak orada yeniden bir anaokulu binası inşa ettik. İnşallah yakın zamanda açılışını yapacağız.
Bunun yanı sıra Türkmen bölgesi olan Karatepe gibi bir bölgede maalesef okullarımız ihmal edilmiş. Bunu devlet de ihmal ediyor. Oradaki yerel yetkililerin girişimleriyle bölgeyi ziyaret ettik. Onlar da okul binası için bir yer tahsis ettiler ve onay aşamasında şu anda. Yakın zamanda kısmet olursa orada yeni bir okul yapma projesini hayata geçireceğiz.”
“Devlet ders kitaplarını basmıyordu”
Türkmeneli Eğitim ve Kültür Merkezi Başkan Vekili Bacalan, devletin yapması gereken vazifeleri yerine getirmediğini ve merkezlerinin çoğu durumda bu görevleri üstlendiğini kaydederek, “Bağdat yönetimi 2018-2019’a kadar ders kitaplarımızı basmıyordu. Buna mali kriz gibi çeşitli bahaneler üretiyor. Peki mali krizler neden diğer dillerdeki eğitimi değil de sadece Türkmen eğitimini etkiliyor?” dedi.
Merkez olarak Irak Eğitim Bakanlığı’nı ziyaret ettiklerini ve haklı taleplerini bildiklerini söyleyen Bacalan, 2019-2020 eğitim yılı için kitapların ilgili bakanlık tarafından basıldığını belirtti.
Eski tarih kitaplarında Türk tarihiyle ilgili iftiralar bulunduğunu da sözlerine ekleyen Bacalan, “Bu konuda akademisyenlerden oluşan bir kurul oluşturduk, sıkıntılarımızı tespit edip resmi başvurumuzu yaptık. İnşallah kısa zamanda olumlu sonuçlar alırız. Sonucu alır almaz da gerçek olmayan bilgiler ortadan kalkacak.” açıklamasında bulundu.
“Türkçe yazılan kitapları Irak’a getirme konusunda sıkıntılar yaşıyoruz”
Bacalan ayrıca, Türkiye'den Irak’a Türkçe yazılan kitapları getirme konusunda sıkıntılar yaşadıklarını dile getirerek, “Ders kitapları dışında kişisel gelişim için farklı kitaplara da ihtiyaç var, ama maalesef son zamanlarda Irak Bölgesel Yönetimi sınırında bu kitapları geçiremiyoruz. Kitapların içeriğinde karşı tarafı rencide edecek herhangi bir söz yok, bunu kontrol de edebilirler. Ancak Türkiye’den geldiği için kitaplara el koyuyorlar. Açıkçası bu durum insan haklarına aykırıdır ve bizi rahatsız ediyor.” diye konuştu.