Irak

Kifri’deki tek Türkmen okulu...

Kifri’de ilk Türkmen okulu Karaoğlan İlkokulu, 17 Ekim 1993’te kuruldu. Okul altı sınıftan oluşuyordu ve başlangıçta 150 öğrenci eğitim alıyordu.

Karaoğlan İlkokulundaki eğitim dili ilk başlarda Arapça olup sadece bir ders Türkçe bulunuyordu. Zaman geçtikçe bütün dersler Türkçe’ye çevrilip Arapça tek bir ders olarak eğitim verilmiştir. 1995 yılında ise Türkmen Doğan Lisesi kuruldu. Doğan Lisesi, ilk kurulduğunda üç sınıftan oluşuyordu. Zaman geçtikçe sınıflara sayısal ve sözel bölümler eklenerek Kifri’deki ilk Türkmen lise olarak tarihe yazıldı. Doğan Lisesi’nin ismi 9 Temmuz 2021’de Kifrili Şehit Mehmet Korkmaz olarak değiştirildi.

Kifri’deki Şehit Mehmet Korkmaz Lisesinin, bakalorya sınavları ilk başlarda Süleymaniye şehrindeydi. Eğitim Bakanı ile görüşmeler sonucu öğrencilerin can güvenliği ve sınav stresi göz önünde bulundurularak 3 sene sonra Derbendihan’a aktarıldı. İki yıllık çalışmaların ardından Kalar-Germiyan bölgesine gönderildi. Yıllar süren mücadelenin ardından Kifri’deki Türkmen lise sınavları Kifri’ye nakledildi.

Lise ilk açıldığında 100 öğrenciden oluşuyordu. Okul, Arapça ve Türkçe tam eğitim olmak üzere iki bölüme ayrılıyordu, yıllar sonra sadece Türkçe eğitime geçildi. Karaoğlan Okuluna 3 sınıf eklenip ilkokul ve ortaokul olarak eğitim vermeye devam etti.

Şehit Mehmet Korkmaz Lisesinde son durum nedir?

Kifri’deki Türkmen okullarının idari müfettişi Çalak Mithat, TEBA’ya yaptığı açıklamada, “Maalesef şu anda lisemiz üç sınıftan oluşmaktadır. Okulda sadece sayısal bölüm bulunmaktadır. Ne yazık ki sözel bölümümüz kapandı. 2014 yılında DEAŞ krizinden sonra kadrolu öğretmenlerimize atamanın durdurulması ve birçok öğretmenin emeklilik yaşına gelmesi okulu zor duruma soktu ancak mücadelemizle okulu ayakta tutmayı başardık. Lise öğrencilerinin zamanla Türkçe Bölümlerinde okuyup 12 sözleşmeli öğretmen olarak Fuzuli Eğitim ve Kültür Kurumu katkılarıyla atanması ve kendi branşlarında öğretmenlik yapmasına destek olundu.” dedi.

Öğrenci sayısındaki düşüşün nedenine değinen Mithat, “Öğrenci sayısının azalmasının temel nedeni binanın eski olması. En son onarımın 2015 yılında yapılması en büyük etkenlerden biridir. Diğer okullarda halı saha, yeni laboratuvar ve yeni malzemeler kullanılmaktadır. Tabii ki öğrencileri cezbeden ve diğer okullara gitmesine teşvik eden en büyük etkenlerden biri de bu konudur.” ifadesinde bulundu.

Çalak Mithat, “Son olarak birkaç hafta önce TİKA ile iletişime geçilerek okulun, sınıfların metrekaresini ve lazım olan eşyaları proje halinde sunduk. Sağ olsunlar bizimle ilgileniyorlar. Temennimiz 2025 yılında projeyi hayata geçirmeleri.” açıklamasında bulundu.

Okul Müdürü Mecit Mustafa, “Okulun binası çok eski 1970’lerde yapılan bir bina, birkaç kez duvar boyası yapıldı ancak binanın eski olmasından kaynaklı bir fayda göremedik. Kış mevsiminde  sınıflara su sızıyor. Okulun bahçesi yok, spor odası, kütüphane ve aile toplantı odası bulunmamaktadır. Okulun yeniden yapılmasını temenni ediyoruz.” diyerek taleplerini aktardı.

Haber: Yusuf Hüseyin