Iraklıların doğum günü ve kutlamaları

Son 40-50 yıldır Irak’ta yayılmaya başlayan doğum günü kutlamaları dünyadakilerden çok farklı bir şekilde kutlanıyor. Dünyadaki belki de en büyük toplu doğum kutlamasına değinmek istiyorum.

Abartılı doğum günü partileri

Aslında doğum günü kutlamasının insanlık tarihinde bilinen ilk örnekleri eski Mısır döneminde Mısır Firavunları tarafından yapılanlar olduğu iddia ediliyor.

Zamanla gelişen bu kutlama tarzı, üzerine mumu koyulan pastayla özdeşti.

Batılıların kültürü haline gelen pastalı ve mumlu doğum günleri partilerini birçoğunuz televizyonlarda izlemişsinizdir.

Ailece kutlanan doğum gününde bazen sürpriz yapılıyor ve ailece bir masa etrafında toplanılıyor. Doğum günü kutlanan kişi mumları üfleyerek söndürmeden önce bir dilek tutuyor ve o ünlü “happy birth day to you” şarkısı söyleniyor.  Ama biz “habi birs day to yo” diyoruz. 

Bu bir batılı ailenin doğum günü partisi, peki ya biz, biz nasıl kutluyoruz? Masanın üzerindeki doğum günü pastasının yanında neler var neler? Bir kazan dolma, lahmacun, puding ve meyve!..

Ailece kutlanması gereken doğum günü partisine bir aşiret, komşular, arkadaş ve dostlar davet ediliyor. İşte bu yüzden dolma aşı var masanın ortasında.

Bu da yetmezmiş gibi evde DJ var! Evet bildiğiniz barlardaki ve konserlerdeki DJ’ler evlerde doğum günü partilerini coşturuyor ve halaylar çekiliyor. Doğumu günü çocuğu ise ayaklar altında kalıyor. Hatta doğum günü partisi unutuluyor.

Dünyadaki en büyük toplu doğum günü

Nüfusu 40 milyonu aşan Iraklıların muhtemelen yarısı aynı günde doğum günü kutluyor. Nasıl diye sorarsanız cevaplıyorum. Iraklıların nerdeyse yarısı 1 Temmuz’da doğmuştur. 

Çocuklarının doğum tarihini net bilmeyen ebeveynlerin çoğuna evlerde doğan çocuklarının ne zaman doğdu sorulduğunda? “Kışta veya baharda veya yazda ya da güzde doğmuştur” demiştir. Bunun üzerine akıllı adım atan nüfus memurlarının doğum tarihimi ise 1 temmuz. Yani yılın tam ortası.  İşte ağacı bu şekilde ortadan tutarak “Ne şiş yandı ne de kebap” ama pasta mumu yanlış zamanda yandı.

İşte bu nedenle Iraklıların büyük bir kısmı 1 temmuzda dünyadaki en büyük toplu doğum günü kutlamasını yapıyor.

Bu konuda Irak hükümeti biraz çaba gösterse Guinness Dünya Rekorları Kitabı’nda büyük ihtimalle yer alırız.

Yaşın kaç diye sorulunca?        

    

Irak’ta yaygın olan başka bir konuysa insanlara yaşını sorunca sana doğum tarihini demesidir.

Birçok kez hastane olsun veya devlet kurumlarında olsun buna tanıklık ettim, eminin ki siz de etmişsinizdir. Memur veya doktorun “Kaç yaşındasın?” sorusuna doğum tarihi söylenerek cevap veriliyor.

-Kaç yaşındasın?

-Bin dokuzyüz bilmem kaçta.

Yaşını bu şekilde söyleyenlere hepimiz rastlamışızdır. Adeta adama “Ben bilmem matematiğin iyiyse sonucu çıkar, bilmiyorsan hesap makinesini kullan” dercesine bir cevap bu. Yaşını bilmeyen birine ne diyelim? “Allah hepinize sayamayacağınız kadar yaş versin” duası tam yerinde oturmuştur.  

Hepinizin geçmiş ve gelecek doğum günlerini kutluyorum.  “Habi birs day to yo”...