Irak

Dizeyi: “Maaşlar, siyasi bir gereç olarak kullanılıyor”

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Dışilişkiler Sorumlusu Sefin Dizayi ve IKBY müzakere heyeti Erbil'de konsoloslar ve BM kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Dizayi düzenlediği basın toplantısında, "Kürdistan Bölgesi Yönetimi, Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmalara uymamakla suçlanıyor. Bu amaçla, müzakere heyeti ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti bakanları tarafından diplomatik elçilere kapsamlı bir analiz sunuldu. Elçiler, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin daha önce görüşülen konuları görüşmeye her zaman hazır olduğunu ifade etti.” dedi.

"Maaş konusu, Kürdistan Bölgesi'ndeki maaşlı çalışanlara karşı siyasi bir koz olarak kullanılıyor.” ifadesinde bulununan Dizayi, Federal Mahkemenin konunun siyasi konulara bağlanmaması gerektiğine ve federal hükümetin bunu uygulaması gerektiğine karar verdiğini belirtti.

Dizayi, "Diplomatlara önceki belirsizlik hakkında daha fazla ayrıntı verildi, bu nedenle Erbil ve Bağdat'ı bir araya getirmeye ve uygun bir çözüm bulmaya yardımcı olmak için Kürdistan Bölgesi Hükümetinden yanıtlar duymak istediler, 2025'in önceki yıllardaki gibi olmayacağını umuyoruz.” ifadesinde bulundu.

"Kürdistan Bölgesi Yönetimi, Bağdat'a karşı tüm yükümlülüklerini yerine getirmeye kararlıdır." Diyen Dizayi, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Avrupa ülkeleri, özellikle ABD, sorunları mümkün olan en kısa sürede çözmeye çalışıyor. Geçtiğimiz hafta, üst düzey bir ABD yetkilisi Kürdistan Bölgesi Hükümeti başbakanıyla temasa geçti. Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkiler, Kürdistan Bölgesi'nin mali hakları, petrol ihracatı, bölgedeki durum ve daha birçok konu ele alındı.

İç gelirleri Bağdat'a devretmeye hazırız, bunu geçmişte de söyledik, ancak sadece maaşların değil, Kürdistan Bölgesi bütçesinin tamamının gönderilmesi şartıyla.”

"Yakında maaş konusunu görüşmek üzere Bağdat'a herhangi bir heyet gidecek mi?" yönündeki soruyu Dizayi, şu şekilde yanıtladı:

"Şu an itibarıyla Maliye ve Ekonomi Bakanlığından veya hükümetten bir heyetin maaş konusunu görüşmek üzere yakın zamanda veya gelecek hafta Bağdat'a gidip gitmeyeceğine dair bir karar yok."

Sefin Dizayi, Irak'tan Türkiye'ye petrol ihracatının durmasının bölgeye 23 milyar dolar zarara yol açtığını belirtti.

Ceyhan Limanı’na gönderilen petrolün Irak’ta bütçeyi çözecek bir faktör olduğunu ifade eden Dizayi, sevkiyatın yeniden başlaması için çabaların sürdüğünü vurguladı.

Dizayi, petrol akışının durmasının şu ana kadar IKBY’ye 23 milyar dolar zarara mal olduğunu vurgulayarak, bu durumun Irak bütçesine de zarar verdiğine işaret etti.

Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesinin Türkiye ile Irak arasındaki petrol ihracatı konusunda verdiği karar sonrası 25 Mart 2023’te Irak'tan Ceyhan Limanı'na petrol akışı durmuştu.

Irak petrolünün Türkiye üzerinden yeniden sevkiyata başlaması için Erbil ve Bağdat arasında devam eden görüşmelerde henüz anlaşmaya varılamadı.