Gündem

Bakan Hüseyin: Silahlı direniş gruplarıyla diyalog kapısı açtık

Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin, ABD Büyükelçiliği'nin başkent Bağdat'tan çekilmesini zafer bilen tarafların hayal içinde olduklarını, büyükelçiliğe yapılan roketli saldırıların Irak hükümetine yapılan saldırılar anlamına geldiğini söyledi.


 

Hüseyin, ABD Büyükelçiliği ve diğer yabancı misyon temsilciliklerini hedef almakla suçlanan silahlı gruplarla diyalog kanalları açıldığını duyurdu.

 

ABD Bağdat Büyükelçiliği ve diğer yabancı temsilciliklerin saldırılarla hedef alınmasını kabul etmediklerini ifade eden Hüseyin, "Yabancı misyonları hedef alan silahlı direniş gruplarıyla diyalog kapısı açtık. Bu grupların bazıları siyasette de yer alıyorlar." ifadelerinde bulundu.

 

Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin düzenlediği basın toplantısında, Irak hükümetinin ABD Büyükelçiliğin çekilmesi kararından mutlu olmadığını, büyükelçilğin çekilmesini zafer sanan tarafların hayal içinde olduklarını dile getirdi.

 

Bakan Hüseyin, ABD Büyükelçiliği'nin Bağdat'tan çekilmesi başka yabancı diplomatik misyonların çekilmesi anlamına geldiğini ve büyükelçiliğe yapılan roketli saldırıların Irak hükümetine yapılan saldırılar anlamına geldiğinin altını çizdi.

 

Hüseyin, büyükelçiliğin çekilme kararı ne Washington ne de Bağdat'ın çıkarına olacağını ifade etti.

 
"ABD yönetiminin Irak'tan çekilme kararını gözden geçirmesini diliyoruz"

 

Bakan Hüseyin,  "Bazıları, ABD Büyükelçiliğinin kapanmasının zafer olacağını düşünüyor ancak bu durum Irak'ın dünyadan soyutlanmasına neden olur ve zorluklarla mücadele eden hükümet ile halkı her türlü yardımdan mahrum bırakır. ABD yönetiminin Irak'tan çekilme kararını gözden geçirmesini diliyoruz çünkü bu doğru zamanda ve mekanda alınan bir karar olmadı. ABD'deki seçim atmosferini anlıyoruz ancak Irak'taki durum ABD'den farklıdır. Hükümet de, ABD'nin prensip olarak aldığı çekilme kararından üzgün bunun yanlış karar olduğunu da bildirdi." dedi.

 

Irak'ta koalisyon güçlerine bağlı hedeflere saldırıların sürmesi halinde bazı batılı ülkelerin Irak'tan çekilebileceğini ifade eden Hüseyin, bunun Bağdat'taki güvenlik, ekonomik ve siyasi durumu tehlikeye sokacağını dile getirdi.

 
"ABD ve İran arasındaki sorunların çözülmesinden yanayız"

 

Fuad Hüseyin, ABD ve İran'ın Irak'taki çekişmesiyle ilgili soruya ise, "ABD ve İran arasındaki sorunların çözülmesinden yanayız çünkü iki ülke arasında yaşanan gerginlik Irak'taki realitenin parçası haline geldi. İran'a ziyaretimizde de saldırıların (yabancı misyon temsilciliklerine) silahlı çatışmaya dönüşeceği endişemizi aktardık. Tahran da, Irak'ın istikrarı için çaba harcayacaklarını ve yabancı misyonların hedef alınmasında rollerinin olmadığını aktardı." yanıtı verdi.