Erbil’de yaşayan ressam Azat Tenya, çizdiği resimleri Erbil Kalesi’nin eteklerine taşıdı. Resim tutkusuyla hayatına renk katan ressam, Erbil Kalesi’ne olan sevgisinden dolayı burada seyyar ressamlık yapmaya karar verdiğini söyledi.
Erbil Kalesi’nin hemen eteklerinde bulunan geçitte sipariş üzerine yaptığı resimleri satarak geçimini sağlayan Azat Tenya, mesleğine ilişkin TEBA mikrofonuna konuştu.
Resim çizme alanında kendini geliştiren, birçok teknik öğrenen ve zaman içerisinde profesyonel olan Tenya, aynı zamanda birçok ülkeyi ziyaret ettiğini ve her gittiği kentte resim çizdiğini söyledi.
Uzun zamandan beri resim çizme tutkusunun olduğunu belirten Tenya, “Uzun zamandır Erbil Kalesi’nde resim çizimiyle uğraşıyorum. Aynı zamanda saz da çalıyorum. Mesleğimi severek sürdürüyorum.” dedi.
Resim çizimine çocuk yaşlardan sevdalı olduğunu söyleyen Tenya, yeteneğini kendisinin geliştirdiğini ve herhangi bir eğitim almadığını kaydetti.
Tenya, “Bu alanda eğitim almadım ancak kendimi geliştirdim. Gençlere ressamlık eğitimi de verdim. Yaklaşık 80 kız ve 112 erkeğe resim eğitimi verdim. Herkes resim çizimini öğrenebilir ancak kendini geliştirirse.” ifadesini kullandı.
İbrahim Tatlıses’i de çizdi, Sibel Can’ı da
Yaptığı çizimlerin çoğunun ünlü isimler olduğunu kaydeden Tenya, “İbrahim Tatlıses, Zekerya, Kazım Sahır, Sibel Can, Ahmet Kaya, Hasan Zirak ve ünlü şairlerin çizimlerini yaptım. Bölgede ilgi gören sanatçıların çizimlerini yaparak burada sergiliyorum.” dedi.
Erbil Kalesi’ne olan sevdasını dile getiren ressam, “Çocuk yaşlardan beri evimiz kaleye yakındı. Kayseri Çarşısı’na geldiğimde gözüm hep kaleye dikilirdi. Bu yüzden resmileri burada çizmeye karar verdim. Avrupa ülkelerinde ressamlar hep sokaklarda resimlerini sergiler. Bu nedenle ben de sokakta resim çizmek istedim ve bu şekilde çizdiğim resimleri insanlara tanıtma şansım oldu.” diye konuştu.
“Artık Erbil şehri turizm şehri haline geldi.” diyen Tenya, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Birçok ülkeden ziyaretçiler Erbil’e geliyor. Resimlerimle dikkatleri çektiğimi düşünüyorum. Erbil Kalesi’nden geçen herkes resimlerimle karşılaşıyor. Çizimlerim dikkatlerini çektiği için onlar da sipariş vermek istiyorlar. Bunun yanında resim çektirip anı biriktiriyorlar. Benim yanımdan mutlu bir şekilde ayrılıyorlar.”
“Sanatı ve sanatçısı olmayan ülke geride kalır”
Her gün öğlen on ikiden akşam yediye kadar işiyle uğraştığını kaydeden Tenya, işinde özgür ve mutlu olduğu insanlarla sohbet etmenin onu sevindirdiğini söyledi.
Sanat tutkunlarına çağrıda bulunan ressam Tenya, “Spor, resim veya müzik olsun herhangi bir alanda yeteneği olanlardan kendilerini geliştirmelerini talep ediyorum. Çünkü her ülke sanatla gelişir. Sanatı ve sanatçısı olmayan ülke geride kalır. Birçok ülkenin sanatıyla da tanındığını biliyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.