TEBA

Kerkük’te yorgan ustası mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Yaşam

Kerkük’te unutulmaya yüz tutmuş el işlemesi yorgancılığı yaşatmaya çalışan usta, azalan talebe rağmen mesleğinden vazgeçmiyor.

Çocukluk yaşlarında öğrendiği yorgancılığa hayat veren usta Eyet Kattan, mesleğini Kerkük’teki 50 yıllık dükkanda devam ettiriyor.

İnsanlara güler yüzüyle hizmet veren Kattan, mesleğini ilk günkü gibi özveriyle yapıyor.

Baba mesleğini sürdüren Kerküklü Kattan, “Bu meslek bana dedelerimden kaldı. Kerkük’te Hacı Ömer Kattan, Hacı Abdullah Kattan bu mesleğin en önemli isimlerindendir. Dedelerimden sonra babam ve amcalarım bu mesleği sürdürürken şu anda en küçük torunları olarak bu mesleği yaşatmaya çalıyorum.” dedi.

Kattan, bulunduğu dükkanın çok eski olduğunu ve büyüklerinin mesleği bulunduğu dükkanda icra ettiğini söyledi.

Kerkük’te yorgancılık mesleğini sürdüren son kişilerden olduğunu kaydeden Kattan, “Yorgan, yastık, gelin-damat çeyizi gibi ürünlerimiz bulunuyor. Koyun yününden yaptığımız ürünlerimiz de var. Yorgan ve benzeri ürünler için gereken malzemeler artık daha çok yurtdışından ithal ediliyor.” ifadesini kullandı.

Irak’ta yaşanan savaş ve krizler nedeniyle bazı mesleklerin yok olduğunu belirten Kattan, mesleğini sanat olarak nitelendirdi.

“Oğlumun da bu mesleği sürdürmesini isterim”

Kattan “Babam ve amcalarım yaşlandığı için artık bu mesleği icra edemiyor. Kerkük’te Kattanlar pamuk işiyle bilinir. Kerkük’ün koskoca çarşısında bu mesleği sürdüren tek kişi benim. Benden sonra oğlumun da bu mesleği sürdürmesini isterim.” dedi.

Yurtdışından gelen ürünler nedeniyle el işi yorgana ilginin azalıp azalmadığına ilişkin soruya Kattan, “Artık piyasada ithal ürünler yoğunlukla bulunuyor. Ancak vatandaşlar aldıkları döşekleri bize getirip elimizde bulunan pamukla kaplamamızı talep ediyor.” açıklamasında bulundu.

“Doktorlar, omurga sağlığı için koyun yününden yapılan ürünleri öneriyor”

Koyun yününden yaptıkları ürünlere değinen Kattan, “Doktorlar, omurga sağlığı için koyun yününden yapılan ürünleri öneriyor. Omurga sorunları yaşayan hastalara sadece koyun yününden ürünler hazırlıyoruz.” diye konuştu.

Mesleğinin inceliklerine ilişkin Kattan, “Bir yorganı işlemek 3-4 günümüzü alabilir. Çünkü ince bir iş. Küçük küçük ilmeklerle yapıyoruz. Yorganlardaki desenlerin hepsi el işi. Bu desenleri makinayla yapmıyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.