TEBA

Dünya, bugün 2 Ay'a sahip olacak

Yaşam

Bilim insanları, Dünya'nın çevresinde bugün 2 Ay'ın belireceğini açıkladı. Bu 'küçük ay' geçici bir süreliğine gezegenimizin uydusu olacak. Fakat oldukça küçük olan bu göktaşı sadece profesyonel bir teleskop ile gözlemlenebilecek.


Bilim insanları dünyanın yerçekimi kuvvetine girecek olan göktaşının 2'nci bir Ay gibi gezegenimizin etrafında dolaşacağını bildirdi. Gözel görülmeyecek kadar küçük olan bu 'küçük ay' bir süreliğine Dünya'nın uydusu olacak. 29 Eylül'den itibaren, gökyüzünde belirecek olan bu göktaşı birkaç ay boyunca Dünya'nın yörüngesinde dolaşıp uzaklaşacak. 


Bilim insanları göktaşının yörüngesi üzerinde çalıştı ve '2024 PT5' adıyla anılan cismin Arjuna asteroid kuşağından koptuğu belirlendi.

Bu tip asteroidler bazen Dünya'ya görece daha yakın konuma gelebiliyor ve 4,5 milyon kilometre kadar yaklaşabiliyor.

Bilim insanlarına göre bir göktaşı, 3 bin 540 kilometre/saat gibi görece yavaş bir harekete sahipse, Dünya'nın yerçekim gücü bu cismi yörüngesine geçici olarak katabiliyor.

Awesome Astronomy adlı podcast programını sunan Dr. Jennifer Millard, BBC'ye yaptığı açıklamada, göktaşının 29 Eylül ile 25 Kasım arasında Dünya çevresinde döneceğini kaydetti.

Göktaşı yaklaşık 10 metre uzunluğunda. Yani Dünya'nın uydusu Ay ile kıyaslanınca çok küçük.

Bu küçüklükte bir gök cisminin dürbün ya da ev tipi teleskoplarla görünmesi mümkün değil.

Dr. Millard, "Profesyonel teleskoplar onu görebilecek. Yani internette onun muazzam bir hızla dönerken bir sürü güzel fotoğrafını görebileceksiniz" diyor.

Hatta bazı göktaşları benzeri bir hareketin ardından Dünya'yı tekrar ziyaret etti. 2022 NX1 asteroidi hem 1981'de hem de 2022'de Dünya'nın "mini Ay'ı" oldu.

2024 PT5 asteroidinin de önümüzdeki iki aylık Dünya ziyaretinin, 2055'te tekrar edeceği tahmin ediliyor. Yani bu ziyareti kaçırırsanız 2055'te tekrarını mutlaka görmelisiniz.

Dr. Millard, "Bu olay, güneş sistemimizin ne kadar da yoğun olduğunu, keşfedilmemiş ne kadar çok şeyin bulunduğunu gösteriyor. Çünkü bu asteroidi henüz bu yıl keşfettik" diyor ve ekliyor:

"On binlerce cisim orada keşfedilmemiş geziniyor ve bence bu durum bizim gökyüzünü sürekli izlememizin önemini vurguluyor."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.