ABD’li bilim insanları, bir kadının pankreas kanserinin ilerlemesini durdurmada başarılı oldu. Bilim insanları, tümör hücrelerine saldırmaları için bağışıklık hücrelerinin genlerini değiştirmeyi içeren tedavinin görünür başarısının, yalnızca pankreas kanserinin değil, diğer kanserlerin de tedavisinde de ileriye doğru atılmış büyük bir adım olduğunu açıkladı.
ABD’de 4. evrede pankreas kanseri olan kadın, T-hücresi reseptör gen tedavisi ile yüzde 72 kısmiyanıt elde etti.
-Donörden alınan böbreğin kan grubu değiştirildi
Bilim insanları organ naklinde kan grubu uyumsuzluğunun önüne geçmeye çalışıyor.
İngiltere’de yapılan çalışmada donör böbreğinin kan grubu özel bir cihaz yardımıyla değiştirildi. Araştırmacılar bir sonraki adımda organizmanın yeni böbreğe vereceği tepkiyi inceleyecek.
Bilim insanları donör böbreğinin kan grubunu değiştirmeyi başardı.
İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’ndeki çalışmada, oksijenli kanı böbrekten geçirmek için özel bir cihazdan yardım alındı. Özel bir enzimle yüklenmiş kan, böbrekteki damarlara verildi, buradaki kan grubu belirteçleri ortadan kaldırıldı. Donördeki böbreğin kanı tüm kan gruplarıyla uyum sağlayan “0 kan” grubuna çevrildi.
-Yapışık ikizleri “sanal gerçeklik”ayırdı
Kafalarından yapışık olarak dünyaya gelen üç yaşındaki Brezilyalı ikizler, son teknoloji yardımıyla ayrıldı. Aylarca süren sanal gerçeklik projeksiyonu sonrasında gerçekleştirilen ameliyat, dünyada ilk niteliği taşıyor.
Brezilya’da yapışık ikizler, 27 saatlik operasyonla ayrıldı. Rio De Janeiro’da yapılan operasyon
Londra’dan yönlendirildi.
Operasyon için Bernardo ve Arthur Lima’nın tomografi ve MR’larıyla sanal gerçeklik ortamı oluşturuldu.
Ekipler, sanal gerçeklik projeksiyonları üzerinde aylarca çalıştı. Dünyada ilk kez ayrı ülkede iki ayrı ekip aynı “sanal ortam odası”nda bir araya gelerek ameliyat yaptı.