TEBA

Nargilenin Zararları ve Yan Etkileri Neler?

Sağlık

Kafelerde artık kahve, nescafe ve çayın yanı sıra nargile yaygın olarak tüketiliyor. Bazı kafeler müşterilerin ilgisini çekmek için nargileyi ücretsiz bir teklif olarak sunuyor. Son dönemde erkek ve kadınlar nargileyi alışkanlık haline getirmiş durumda.

Bölgede nargileye olan rağbet özellikle genç kesim tarafından oldukça yoğun görülüyor. Sağlık uzmanları, nargilenin korkunç bir salgın olduğunu, gelecekte kullanıcı üzerindeki olumsuz etkileri ve tehlikelerinin ortaya çıkacağı konusunda uyarıyor.

Geçen yıllara göre, kafe sayısının artış gösterdiği kadar, nargile kullananların sayısı da oldukça artmış durumda. Bazı vatandaşlar, nargilenin zararlarının sigaradan daha az olduğunu öne sürerek sigarayı bıraktıktan sonra nargileye başvurduğunu belirtiyor. Sağlık uzmanları, söz konusu düşüncenin yanlış olduğunu ve nargile dumanının oluşturduğu sağlık risklerinin sigara dumanından birkaç kat fazla olduğunu kaydediyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, bir nargile oturumu 100 sigara kullanımı kadar zararlı. Bu da nargile dumanının sigaradan daha az zararlı olmadığı, tam tersi daha tehlikeli olduğu anlamına geliyor.

Uzmanlara göre, nargile tütününde bulunan nikotin oranı, sigarada bulunanın 2 katı. İçerisinde, radyoaktif maddeler ve birçok zehirli kimyasallar bulunuyor.

Nargilenin insan üzerindeki yan etkilerini ele almak üzere Kardiyoloji Uzmanı Lavand Muhammet ile röportaj gerçekleştirdik. 

Nargile kullanımının yıllar geçtikçe ciddi ölçüde arttığını belirten Muhammet, "Nargile bağımlısı olanların birçok ciddi hastalığa yakalandığı görülmektedir. Bunun yanı sıra nargile kullanmak sigaradan daha zararlı. 2021 yılında yayınlanan bir sağlık raporuna göre, 1 saat nargile içmek 200 sigaraya eş değer. Bu karşılaştırma bize nargilenin zararlarını anlatıyor." dedi.

Nargilenin etkilerine ilişkin Muhammet, "Şiddetli baş ağrısı, damarların hızlı kapanıp açılması, kalp damarlarının işlevinin bozulması, inme ve birçok ciddi hastalığın oluşmasında risk faktörüdür. Bu hastalıklar genellikle nargile bağımlısı olan kişilerde en sık görülen hastalıklardır." ifadelerini kullandı.

Muhammet, kadınlar arasında da nargile kullanımının yaygınlaştığını belirterek, "Erkeklerin nargile bağımlılığına ek olarak son yıllarda kadınlar arasında nargile kullanımı ciddi ölçüde arttı. Özellikle kadınlar birçok tehlikeli hastalığa yakalanıyor. Örneğin; kısırlığa, kusurlu doğumlara, bir diğer tehlikeli nokta ise çocuklarının kansere yakalanması." açıklamasında bulundu.

Kardiyoloji Uzmanı Lavand Muhammet, "Bir bağımlı nargileyi nasıl bırakabilir?" sorusunu şu şekilde yanıtladı:

"Nargileyi bırakmak bağımlının kendi elinde, çünkü nargiledeki nikotinin etkisi kullanımdan 24 saat sonra kaybolur. Bu nedenle nargile içmeyi bırakmak isteyen bunu kolaylıkla yapabilir. Psikolojik olarak, nargileye bağımlı olan kişi bundan kaçınmak için sadece nargileyi zihninden çıkarması yeterli."

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.