Irak

Türkiye'nin Basra Başkonsolosu: Türkçe dil kursları açılmasını arzu ediyoruz

Başkonsolos Arman, Basra'daki Türkiye algısı, Türk şirketlerin bölgedeki faaliyetleri ve iki ülke arasındaki ilişkilere dair değerlendirmelerde bulundu.

Arman, iki ülkenin ortak tarihi ve kültürü paylaşmasının toplum ve yöneticilerle iyi ilişkilerin tesisinde kolaylaştırıcı olduğunu kaydetti.

- Bölgenin ilk batırma tünelinin inşasında Türk şirket aktif

Arman, Irak'ın Türkiye'nin en önemli ticari ortaklarından biri olduğuna ve Basra pazarında Türkiye'nin görünürlüğünün dikkati çekici olduğuna işaret ederek "Piyasada özellikle gıda, kozmetik, inşaat malzemeleri, konfeksiyon ve mobilya sektöründe çok sayıda Türk ürünü ile karşılaşıyoruz." dedi.

Türk müteahhitlik ve inşaat sektörünün uzun yıllardır bölgede etkin olduğunu ve 2013'e kadar ivme yakaladığını söyleyen Arman, DEAŞ'ın ortaya çıkışıyla birlikte 2014’te söz konusu ivmenin kesintiye uğradığını kaydetti.

Arman, "DEAŞ problemi ortadan kalktıktan sonra sektör 2018’den sonra tekrar yükselişe geçti." diye konuştu.

Arman, şöyle devam etti:

"Burada en önemlisi, gelen şirketlerin Iraklı ortaklarla iş yapma veyahut Iraklı taşeronlarla çalışma gerekliliği. Zaten ülke en az yüzde 50 oranında Iraklı işçi çalıştırmayı şart koşuyor ve şirketlerimiz buna uyuyor."

Arman, tamamlandığında bölgenin en büyük limanlarından biri olacak Büyük Faw Limanı'nı mevcut liman Um Kasr'a bağlayacak Khor el-Zubair batırma tünelinin inşaatının devam ettiğini aktararak Orta Doğu'nun ilk batırma tüneli olan bu tünelin bloklarının, Koreli DAEWOO firmasıyla çalışan bir Türk şirketi tarafından yapıldığını hatırlattı.

Öte yandan, Türkiye'nin, Basra'da inşası devam eden Büyük Faw Limanı projesini ve sonrasında Faw'dan Türkiye sınırına kadar uzanacak demir yolu ve kara yolunu içeren Kuru Kanal koridorunu önemsediğini söyleyen Arman, "Büyük Faw Limanı tamamlandıktan sonra demir yolu ve kara yoluyla Türkiye’ye entegrasyonu, bölgeye ekonomik güç katacak." değerlendirmesinde bulundu.

Arman, Irak genelinde faaliyetler yürüten Maarif Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsünün Basra’da da eğitim ve kültür alanında ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştığını, gelecek dönemde halktan gelen talebe göre dil kurslarının da başlatılmasının planlandığı belirtti.

AA