Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Sudani’nin Rusya Devlet Başkanı Putin ile Moskova'da bir araya geldiği belirtildi.
Irak heyeti ve Rusya tarafının da katıldığı görüşmede, iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve başta enerji, petrol geliştirme ve sanayi sektörü olmak üzere çeşitli önemli alanlarda ortak iş birliğini geliştirecek konular ele alındı.
Görüşmede, Filistin topraklarındaki güncel olaylardaki ciddi gelişmelerin yanı sıra ortak ilgilendiren bir dizi bölgesel ve uluslararası konu tartışıldı.
Rusya Devlet Başkanı Irak ile Rusya arasındaki tarihi ilişkilerin derinliğine dikkat çekerek, enerji sektörünün daha verimli ve etkili iş birliği için umut verici ve açık bir alan olduğunu söyledi.
Görüşmenin başında konuşan Putin, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Putin, Orta Doğu'daki durumun keskin bir şekilde kötüleştiğini belirterek, "Bu, ABD'nin Orta Doğu'daki krizin çözümünü tekeline almayan çalışan politikasının başarısızlığının açık bir örneğidir." dedi.
ABD'nin hem İsrail hem Filistin için kabul edilebilir uzlaşma bulmakla ilgilenmediğini, tam tersine kendi fikrini öne sürdüğünü ifade eden Putin, "Her iki tarafa da baskı uyguluyorlardı. ABD, bu baskıyı uygulayarak, her seferinde Filistin halkının temel çıkarlarını, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) egemen bir Filistin devletinin kurulmasına ilişkin kararlarının uygulanması ihtiyacını göz ardı etti." diye konuştu.
Putin, Rusya'nın pozisyonunun sivil nüfusa verilen zararı en aza indirme ve sıfıra düşürme olduğunu vurguladı.
Sudani ise İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin olarak, "Bu İsrail'in Filistinlilerin haklarına yönelik ihlallere devam etmesi, uluslararası toplumun sessiz kalması ve BM kararları kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmemesinin sonucudur. Şimdi yeni bir intifadaya, Filistinlilerin ayaklanmasına ve haklarının ihlal edilmesini durdurma arzusuna tanık oluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Gerginliğin artmasının "çok tehlikeli" olduğuna işaret eden Sudani, sivillerin öldüğünü, sivil yerlerin bombalandığını, bütün bunların Gazze'nin yıkımına neden olduğunu dile getirdi.
Sudani, Gazze'deki durum ile ilgili Arap ve Müslüman ülkelerin sorumluluk taşıdığına dikkati çekerek, Filistin halkının haklarının ihlalinin engellenmesi ve Gazze'deki ambargonun kaldırılması konusunda Rusya ile birlikte BMGK üyelerinin de ahlaki sorumluluğu olduğunu sözlerine ekledi.