TEBA

Su Kaynakları Bakanı: Türkiye'den bir heyet ziyarette bulunacak

Irak

Irak Su Kaynakları Bakanı, Türkiye'den bir heyetin Irak'ı ziyaret edeceğini ve aralarında sulama projelerinin de bulunduğu çok sayıda projenin uygulanmasının temellerini atacaklarını söyledi.

Su Kaynakları Bakanı Avn Diyab, “Türk tarafı ile anlaştık, Türk heyeti Irak'a on gün içinde bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaret, Irak'ta bir dizi proje uygulamak için pratik temellerin atılması için yapılacak.” dedi.

“Bu projeler arasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen Nisan ayında Bağdat'ı ziyaretinde yapılan sulama projeleri anlaşmasında bulunuyor.” dedi ve Ankara'nın sulama, tarım ve barajlarla ilgili diğer projeleri uygulama konusunda hazır olduğunu da belirtti.

Diyab, "Bugün gerçekleştirilen su konusundaki Türkiye-Irak Ortak Komite ikinci toplantısı son derece önemli. Türk tarafından Dışişleri Bakan Yardımcısı başkanlık etti. Toplantıda, Başbakan Muhammed Şiya Sudani ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında imzalanan çerçeve anlaşmasında yer alan birçok konu tartışıldı. Bu anlaşma Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bağdat ziyareti sırasında gerçekleşmişti." ifadesinde bulundu.

Bakan Diyab, "Bu ziyaret, Türk tarafıyla yeni bir ilişki kurulmasına olanak tanıdı ve bu ilişkinin doğasına net bir bakış açısı sağladı. Türk şirketlerine ve sahip oldukları teknolojilere altyapı projeleri, özellikle sulama projeleri gibi çeşitli dosyaların uygulanmasında fırsat tanıdı.” dedi ve “Bu projeler arasında atık su arıtma projeleri, içme suyu ve insan kullanımı için su projeleri ayrıca bazı tarımsal projeler bulunmaktadır.” şeklinde bilgilere yer verdi.

Avn Diyab, su durumunu ve mevcut yaz mevsiminde karşılaşılan zorlukları Türk tarafına sunduklarını belirterek, “Türk tarafından bu konunun incelenmesi ve önem verilmesi konusunda taahhüt aldık.” dedi. Diyab ayrıca “Türk tarafının sulama, tarım, baraj ve su hasadı gibi projeleri Irak'ta uygulamak için gösterebileceği ilgiyi ve hazırlığı da dile getirdik, bu yaklaşımın takdir edildiğini belirttiler." ifadesinde bulundu.

Diyab, “Irak, Türkiye'ye hem sulama ve tarım projeleri hem de baraj inşaatı ve su hasadı gibi çeşitli projelerin uygulanabilirliğini sundu.” Diyerek, Türk tarafının bu yaklaşımı olumlu bulduğunu ve katkıda bulunmaya hazır olduklarını ifade ettiklerini dile getirdi.

Diyab, toplantıda sahada somut adımlar atmak istediklerini ve sadece toplantılar ve görüşmeler değil, gerçek eylemler görmek istediklerini vurguladığını belirterek, “Anlaşmamız gereği, bir heyetin bir hafta veya on gün içinde bazı sahalara ziyarette bulunarak uygulama için pratik temelleri atmaları gerektiğine karar verdik." şeklinde açıklama yaptı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.