TEBA

"Nurhan ile Bir Kahve" programına Türkmen kadın adaylar konuk oldu

Irak

TEBA Ajansı’nda Türkmen kadınların konuk  edileceği “Nurhan ile Bir Kahve” programı Nurhan Karhi’nin sunumu ile takipçilerin beğenisine sunuldu.

Programın ilk konukları 149 Irak Türkmen Cephesi (ITC) Listesinin kadın adayları oldu.

ITC Listesinin 3 numaralı adayı Emel Neşet, Nurhan ile Bir Kahve programının ilk konuğu olarak siyasi geçmişini, seçime aday olma sebebini ve projelerini anlattı.

Propaganda sürecinin başlamasıyla bazı sorunlarla karşılaştıklarını belirten Emel Neşet, “Propagandaların 3. gününden itibaren astığımız posterleri yırttılar, bazıları atıldı bazılarının da yerinde bile kalmadığını gördük. Bu eylemler bizi mücadelemizden geri alamaz.” dedi.

Daha önce siyasi alanda görevler aldığını ancak 2003’ten sonra uzak kaldığını kaydeden Neşet, “Biz canı gönülden Türkmen kültürüne ve haklarına sahip çıkmak istiyoruz. Sadece ITC içerisinde olup mücadele sürdürerek değil, dışarda da mücadelemi sürdürdüm.” ifadesinde bulundu.

Türkmen kadınların siyasi alandan uzak durma sebebini iki faktöre bağlayan Neşet, “Bunlardan biri korku ve baskı. Kendimden örnek vermem gerekirse, şu anda bir hükümet dairesinde görevliyim, siyasi partilerden uzak kalmak konusunda biraz baskının olduğunu düşünüyorum çünkü bazen sorun yaratabiliyor bu durum. Diğer kadınların da bu durumda olduğunu düşünüyorum. Diğer bir taraftan da siyasi taraflara gönül kırıklıkları var bu da uzaklaşmalarının diğer bir sebebi.” açıklamasında bulundu.

ITC adayı Emel Neşet projelerine ilişkin, “Seçimleri kazanırsam şu anda aklımda olan 2 proje var. Bunlardan biri şehit ailelerinin anayasada haklarını savunmak, bir diğeri kadın ve gençlerimiz için iş olanaklarını sağlamak. Avukat olduğum için şehit yasalarına baktığımda Türkmen şehit ailelerinin haklarını almadığını görüyorum ve bu duruma çok üzülüyorum. Bu nedenle de önceliğimi ona vermek istiyorum.” diye konuştu.

ITC’nin 6 numaralı adayı Pınar Nevzat Teymur, ITC’nin kota dışında liste olarak seçimlere katılmasından çok memnun olduklarını ve bütün adaylar için bunun bir gurur olduğunu belirtti.

Teymur, “ITC’nin liste olarak seçimlere katılmasını olumlu ve ilerleme olarak görüyorum. Bu sefer kendimizi, Türkmenlerin varlığını ispat edeceğiz. Kota ile birlikte toplamda 25 Türkmen aday var ister istemez bu oylar bölünecek, milletimiz hepsi tek ses olursa gerçek listenin hangisi olduğunu anlarlar.” dedi.

Projelerin çok olduğunu ancak önemli olanın hayata geçirilmesi olduğunu belirten Teymur, “Ne zaman parlamentoya gidersek o zaman çalışmalarımız görülür. Biz birinci millettik ancak ikinci olarak adlandırdılar buna razı olduk, peki nerede haklarımız. Sadece proje sunmanın hiçbir önemi yok, önemli olan peşine düşmek, sesimizi duyurmak. Ne zaman ki resmi olarak ikinci millet olarak kabul edildik, işte o zaman bütün projeleri iletiriz. Türkmenlere hiçbir hak verilmemiş.” ifadesinde bulundu.

Türkmen okullarının durumuna değinen Teymur, “Benim okul dönemimde Türkmen öğrenciler kitapları kendileri çeviriyordu. Kitabımız yoktu, buna mecburduk. Şimdi değişen tek şey kitapların var olması. Diğer eksiklikler yine aynı. Müfredat sorunu ortadan kalkmalı. Çeviri sorunu var.” açıklamasında bulundu.

Nurhan ile Bir Kahve programının üçüncü konuğu ITC listesinin 9 numaralı adayı Sevra Salih, siyasi geçmişine değinerek, “1995’ten 2006’ya kadar Türkmen okullunda öğretmen olarak görev yaptım. 1999’da kadınlar birliği başkanı olarak seçildim ve bu görevi 2004’e kadar sürdürdüm. Birçok faaliyetlerde

bulunduk. Hem kadınlarımıza hem de öğrencilerimize destek olduk.” dedi.

“Erbil’de Türkmen bir ailenin üyesiyim ve ilk olarak Irak Türkmen Cephesi Erbil’de açıldığında çok sevindik ve o tarafa yöneldik.” diyen Salih, daha önce kota sistemi ile 2 kez seçimlere adaylık gösterdiğini, 2004’e kadar ITC kadınlar birliğinde çalışma yürüttüğünü daha sonra birliğin Kerkük’e taşınması ile alandan uzak kaldığını belirtti.

Projelerini daha çok kadınlara yönelik hazırlamayı planladığını dile getiren Salih, “Kadınlar için bir dernek, kültür merkezi oluşturulmasını istiyorum. Türkmen tarihini bildirmek isteriz. Kadınlarımızı bir araya getirip güzel çalışmalar yapabiliriz.” diye konuştu.

Sevra Salih, “Türkmen adayların tamamının bir listede toplanması gerekirdi. Temennim bu yöndeydi. Eğer bir arada olsaydık 5 sandalye bile kazanabilirdik. Kotaya katılanlar sadece 1 sandalye için yarışıyor. Kotaya katılanlardan sadece biri kazanabilir ve diğer oylar boşa gider ancak listede bu durum söz konusu değil.” dedi.

Nurhan ile Bir Kahve programının bir diğer konuğu ITC listesinin 11 numaralı adayı İptisam Enver Veli, “Türkmen okulunda öğretmenlik yaptım. ITC’nin faaliyetlerine de aktif olarak katıldım. Şu anda öğretmenler birliğinde görev yapıyorum.” diyerek kendisini tanıttı.

Türkmen okulunda 1995’te ilk öğretmenlerden biri olduğunu kaydeden Veli, “Türkmen okullarında eğitim vermek için birçok kursa katıldım ve kitapların çevirisiyle de bizzat ilgilendim. 1995’ten 2003’e kadar okullarımıza destek çok iyiydi. O tarihten sonra durum değişti Türkmen Cephesi Kerkük’e taşınınca destek azaldı. Okullarda da öğrenci sayısı azaldı. Şu anda öğretmen eksikliği, çeviri sorunu var. Bunları çözmeye çalışacağız.” şeklinde konuştu.

Veli, Türkmen okullarının sayısının artması gerektiğini böylece Türkmen çocukların okullara ulaşımının daha da kolay olacağını dile getirdi.

ITC listesinin adayı İptisam Enver Veli, kadınların siyasi alana katılımı konusuna ilişkin, “Erbil halkı muhafazakar bir millet olduğu için Türkmen kadınlar aktif olarak faaliyet gösteremiyor. Bizim bu konuda kapımız herkese açık. Şu anda yavaş yavaş kadınların her türlü alana katılımı artıyor.” dedi.

Seçimlerde başarı kazanıp parlamentoda görev alınca en çok eğitime önem vereceğini belirten Veli, kota dışında liste ile seçime katılmanın olumlu yönde olduğunu ve listeye oy veren seçmenlerin hiç bir şekilde oylarının boşa çıkmayacağını belirtti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.