Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hamdi Latif Hayrullah, 2006 yılından itibaren eğitime başlayan Türkçe Bölümündeki eksiklikler ve sorunlarla ilgili TEBA Gazetesine açıklamada bulundu.
Doç. Dr. Hamdi Latif Hayrullah, Türkçe Bölümünün 2006 yılında kurulduğunu belirterek, “İlk senelerde öğrenci sayımız azdı. Ardından sayımız arttı. Durum iyi gidiyordu ancak bu sene öğrenci sayımız düştü.” dedi.
“Öğrenci sayımız düştü”
Hayrullah, “İki sene önce 83 öğrenci, bir sene önce 40 öğrenci kayıt yaptırmıştı. Bu sene sayı çok düştü. Merkezi sistemden 20, paralel sistemden 15 öğrenci kabul edildi. Yani birinci sınıfta toplamda 35 öğrenci var.” şeklinde bilgiler paylaştı.
Öğrenci sayısının düşme sebebine ilişkin Hayrullah, “Bunun sebebi tayinin olmaması. Bir diğer konu da bu sene geçen seneye göre, Türkmen okullarından mezun olanların sayısının düşmesidir.” açıklamasında bulundu.
“İkinci öğretimimiz de var, yani akşam eğitimi. Geçen senelere göre, öğrenci sayısı orada da düştü.” diyen Hayrullah, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“İkinci öğretimimizde 10-12 öğrencimiz mevcut. Gelecek senelerde birinci öğretimimiz yani sabahçılarda öğrenci sayısı konusunda sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum ancak ikinci öğretimimiz olan akşamcıların sayısı 10’dan düşük olursa o vardiyanın kapanma ihtimali var.”
“Kütüphanemiz çok küçük, kitap sayımız da az”
Türkçe Bölümündeki sorunlara değinen Hayrullah, “Sorunlarımız, kitap kaynaklarının az olması. Kütüphanemiz çok küçük, bunun yanında kitap sayımız da az. Türkiye’den bazı kitap getirildi ama onlar eğitim kitapları, kaynak kitaplar değil. Büyük bir kütüphaneye ihtiyaç var.” diye konuştu.
Öğrencilerin tez hazırlamak için kitap aradığında öğretmenlerin şahsi kitaplarını ödünç verdiğini kaydeden Hayrullah, “Öğretmenlerimiz eğitim bakanlığına bağlı, onlar haftada bir gün buraya gelebilir. Bir gün olduğu için belli saatleri oluyor ve bu ders programında büyük sorun yaratmaktadır. Kadro eksikliğimiz var.” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti:
“Kadrolu olarak 3 kişiyiz. Dışarıdan gelen öğretmenler var ancak kadrolu değiller. Tayin yok, bazı öğretmenler günlük ücretli ders veriyor. Bölümde toplam öğrenci sayımız 335’tir. Birinci sınıf öğrenciler henüz eğitime başlamadı. Birinci sınıfta 5 Türkçe dersimiz var, geriye kalan pedagoji derslerimiz Arapça veriliyor. İkinci sınıfta 7 dersimiz Türkçe, 3 dersimiz Arapça. Yani sınıftan sınıfa değişiyor.”
“Türkmen okulları dışında diğer okullardan da kayıt aldığımız öğrencilerimiz var.” diyen Hayrullah, öğrencilerin Türkçeyi temel olarak bilmeleri gerektiğini kaydetti.