TEBA

ITC’den “Süleymaniye’de özel oylamada seçmenlere baskı uygulandığına” ilişkin açıklama

Irak

Irak Türkmen Cephesi’nden (ITC), Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) parlamento seçimlerinde seçmenlere yönelik müdahale ve baskıya ilişkin açıklama geldi.

Irak Türkmen Cephesi’nden (ITC), Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) parlamento seçimlerinde seçmenlere yönelik müdahale ve baskı yapıldığına ilişkin açıklama geldi.

ITC’den yapılan açıklamada, “IKYB Parlamento seçimleri sürecinde seçmen iradesini etkileyecek her türlü baskıya karşı duruşumuzu ve Türkmen halkımızın gerçek temsilcilerini özgürce seçme hakkını kullanma kararlılığımız hakkında kamuoyunu bilgilendirmek isteriz.” ifadesi kullanıldı.

“Bu bağlamda KYB Yedek Kuvvetler Başkomutanı Vasta Resul’un birliğin tüm üyelerine Süleymaniye seçim bölgesindeki Türkmen kotası dahilindeki partinin adayına oy verme yönünde talimatı verdiği bir ses kaydına ulaşıldı.” denilen açıklamanın devamında şu ifadeler yer verildi:

“Ayrıca ses kaydının seçmenleri belirli sandıklarda aday Necdat Muhammed'e oy vermeye yönlendirerek üzerinde doğrudan baskı oluşturduğunu da belirtmek isteriz.

 Irak Türkmen Cephesi olarak seçmenlerin iradesini etkilemeye ve onları hukuka aykırı bir şekilde yönlendirmeye yönelik bu hukuk dışı eylemleri şiddetle kınıyor, bu durumu seçmenlere her türlü baskıdan uzak seçim özgürlüğünü garanti eden Irak Anayasası'nda öngörülen demokratik ilkelerin ihlali olarak değerlendiriyoruz.

Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu ve Adli Seçim Kurumu'nu, bu tescile ilişkin acil ve kapsamlı bir soruşturma başlatmaya ve bu uygulamalara karışanlara karşı caydırıcı hukuki tedbirler almaya çağırıyoruz.

Seçmenlerin iradesini manipüle etmenin ve onları bu şekilde etkilemenin tüm demokratik standartların açık bir ihlali olduğunu vurguluyor, tüm tarafları seçimlerin tam bir dürüstlük ve şeffaflık içinde yapılmasını ve sonuçların gerçek iradeyi yansıtmasını sağlamaya çağırıyoruz.”

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.