TEBA

ITC’den Kerkük'teki güvenlik durumuna ilişkin açıklama

Irak

Irak Türkmen Cephesi’nden (ITC) Kerkük'teki güvenlik durumuna ilişkin açıklama yapıldı.

Irak Türkmen Cephesi’nden (ITC) yapılan açıklamada, “Silahlı Kuvvetler Başkomutanı ve Sayın Başbakanımız Muhammed Şiya Es-Sudani'yi, Kerkük'teki güvenliğin federal olarak desteklenmesi, bölgedeki güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi ve Türkmenlerin korunması için acil ve etkili tedbirler almaya davet ediyoruz.” ifadesi kullanıldı.

“Kerkük, 3 Mart 2023 tarihinde Ahmet Tahir'in şehit edilmesiyle başlayan ve Mayıs ayında Kerkük'ün merkezi olan Büyük Pazar Çarşısı'ndaki tarihi Kayseri ve Han Kırdar yangınlarıyla devam eden bir dizi güvenlik ihlallerine maruz kaldı. Soruşturmalar sonucu gerçekleşen olayların arkasında terör örgütü PKK ve bu örgütle işbirliği yapan unsurların bulunduğu tespit edildi.” denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Diğer bir ciddi güvenlik ihlali ise 5 Ekim 2024 tarihinde Türkmen Evi büro sorumlusu Saygın Haceroğlu'nun Kerkük'ün Musalla semtinde hedef alındığı bombalı saldırıdır. Saldırı sonucu bacağını kaybeden Haceroğlu'nun tedavisi Türkiye'de devam etmektedir.

Son olarak dün sabah 06:00 sıralarında Türkmeneli Televizyonu Genel Müdürünün kardeşinin evine silahli gruplar tarafından saldırı düzenlendi. Aile bireylerini tehdit eden saldırganların 4 kişi oldukları bildirildi.

Türkmenleri doğrudan hedef alan terör saldırıları, Türkmenlerin iradesini baltalamaya, meşru haklarını isteyen sesleri susturmaya ve Kerkük'te toplumsal barışı bozmaya yönelik açık bir girişimden başka bir şey değildir.”

Açıklamada, “Sayın Başbakanımıza, Kayseri ve Han Kırdar yangınlarında olduğu gibi, bu son olaylara ilişkin soruşturmaların doğrudan denetlenmesi ve faillerin adalet önüne çıkarılması konusundaki çağrımızı bir kez daha vurguluyoruz. Sayın Başbakanımıza, bölgenin tamamının kontrol altına alınması, federal olmayan güçlerin derhal uzaklaştırılması ve bölgeyi Kanunun Uygulanması Operasyonu öncesi durumuna döndürmeyi hedefleyen terör çetelerinin ortadan kaldırılması için acil müdahalede bulunulması gerektiğini ifade ediyor, Türkmen gazetecilerimiz başta olmak üzere gerçeğin peşinde koşan tüm basın emekçilerimizi tehditlerden korumak amacıyla sağlam ve etkili tedbirlerin acilen alınmasını talep ediyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.