Zikar çöllerinde bulunan ve yaklaşık 4 bin yıl öncesine dayanan Ummul Aqarb tarihi yapı, 5 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Arkeologlar iklim değişikliğinin bu bölgedeki etkileri konusunda uyarıyor.
Arkeolog Akil Mensravi yaptığı açıklamada, “Bu alanda bu boyutta hareket eden kum, önümüzdeki 10 yıl içinde bu anıtların %80 ila %90'ını kaplayabilir. Gelecekte bu yerleri kazmak için girişimlerde bulunulsa bile, daha fazla çaba gerekecektir.” dedi.
Ummul Aqarb, Arapça'da "akreplerin annesi" anlamına geliyor; bu tarifi yapı Sümer döneminden kalma saray ve tapınak kalıntılarını içeren 21 tepeden oluşur. Anıt, MÖ 2350 yılına kadar uzanıyor.
Ziqar'daki Arkeolojik Teftiş Direktörü Şamıl İbrahim, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bir çözüm var. Şimdi Irak hükümeti, Zikar Çölleşme Ofisi'ni Kıta'a bölgesinde yeşil bir kuşak oluşturmak için görevlendirdi. Oluşan kum tepeleri kaldırmak veya kuyu kazmak için 5 milyar dinar ayırdı.” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler'e göre Irak, iklim değişikliğinden en çok etkilenen beş ülkeden biri; Bu, kuraklığı artıracak ve çöl fırtınaları ulusal miras üzerinde daha fazla olumsuz etki bırakacak.