TEBA

IKBY Parlamento seçimlerine günler kala

Irak

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Parlamento seçimleri 20 Ekim’de gerçekleştirilecek.

Seçime hazırlık süresince çokça tartışmalara neden olan konuların başında yer alan kota meselesi hakkında yeni kararlar alındı. Irak Federal Mahkemesi, IKBY Parlamentosundaki kota sandalye sayısının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Kararla birlikte IKBY Parlamentosundaki milletvekili sayısı 111'den 100'e düşürüldü.

IKBY Parlamentosu 4 seçim bölgesine bölündü ve parlamento 100 sandalyeden oluşacak.

Sandalyelerin şehirlere göre dağılımı ise, Erbil 32, Süleymaniye 36, Duhok 24 ve Halepçe 3 sandalye olmak üzere gerçekleştirilmiştir.

Bu kararların ardından kota konusu tartışılmaya devam ederken Irak Yüksek Yargı Konseyi'ne ait olan Seçim Yargı Kurulu ise IKBY Parlamentosu’nda oluşumlara beş sandalye tahsis etme kararı aldı.

Karara göre, IKBY Parlamentosu’ndaki 100 sandalyeden 5'i Türkmen, Hristiyan ve Ermenilere ayrıldı. Sandalyeler, IKBY’nin üç ili arasında bölündü; Süleymaniye ve Erbil’e 2'şer, Duhok’a ise bir sandalye verildi.

Buna göre IKBY Parlamentosu’nda 95 genel sandalye olacak, diğer beşi ise oluşumlara ayrılacak.

Aday Sayıları

Irak Seçim Komisyonu, seçimlere katılacak aday sayısı hakkında da açıklama yaptı. Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada, 823'ü erkek, 368'i kadın olmak üzere toplam 1191 aday seçimde yarışacak.

Açıklamaya göre, Erbil ilindeki toplam adaylardan 277'si erkek, 118'i kadın olmak üzere 395'tir.

Süleymaniye: 516 aday, 356'sı erkek ve 162'si kadın.

Duhok: 226 aday, 160'ı erkek ve 66'sı kadın.

Halepçe: 54 aday, 32'si erkek ve 22'si kadın.

Seçimler için 24 Eylül’de gece 12.00'de başlatılan propaganda süreci 15 Ekim 2024’te sona erecek.

SEÇMEN SAYISI

Biyometrik seçmen kayıtlarına göre IKBY’de bu seçimde toplam seçmen sayısı 2 milyon 899 bin 878’dir.

ÖZEL OYLAMA

18 Ekim’de yapılacak olan özel seçimde, oy kullanan seçmen sayısı ise illere göre şöyle belirlendi. Erbil 89 bin 791 özel seçmenle ilk sırada, 78 bin 661 özel seçmen sayısıyla Süleymaniye ikinci sırada, 46 bin 556 seçmenle Duhok üçüncü sırada ve 952 özel seçmenle Halepçe dördüncü sırada yer aldı. Özel seçmenin toplam sayısı 215 bin 960.

Seçim Gününde Kurulacak Sandıklar

IKBY’nin altıncı dönem parlamento seçimleri için kurulacak hem genel hem de özel sandık sayısı da belirlendi. Aktarılan bilgilere göre Erbil’de 306 genel, 62 özel, Süleymaniye 276 genel, 57 özel, Duhok’ta 142 genel, 33 özel, Halepçe’de ise 3 genel ve bir özel sandık kurulacak.

Seçim Günü

IKBY İçişleri Bakanlığı Divanı Genel Müdürü Dr. Hemin Mirani seçim günü şehirler arası trafiğin normal olacağını ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmeyeceğini duyurdu.

Mirani, seçmenlerin akıllı telefonlarınınının yanında olmaması gerektiğini ve seçmenlerin istediği partiye ve adaya oy vermekte tamamen özgür olduğunu belirterek, "Vatandaşlar istedikleri kişiye oy vermekte özgürdür ve kimsenin onları zorlama hakkı yoktur.” şeklinde açıklamada bulundu.

Oylamaya ilişkin bilgi aktarımının sadece hafıza kartlarına yükleme yapılarak hava yoluyla yapılacağını söyleyen Mirani, gazetecilerin komisyona özel kimliklerini yanında bulundurması gerektiğini belirtti.

Irak Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Hakim Ömer Ahmed, bu seçimde hile olmayacağını ve biyometrik kartı olmayan hiç kimsenin oy kullanamayacağını söyledi.

Oy verme sırasında onlarca gelişmiş elektronik cihazın kullanılacağını belirten Ömer, seçim Komisyonu'nun tüm planlarının uygulandığını ifade etti.

Komisyon Başkanı, IKBY Parlamento seçimlerinde hırsızlık ve dolandırıcılık oranının sıfır olduğunu, hiçbir partinin dolandırıcılık yapma ihtimalinin bulunmadığını, seçim makinelerinin saat sabah 7.00'de çalışmaya başlayıp 18.00'de duracağını vurguladı.

Yasaya göre yabancı vatandaşlar oy kullanamayacak

Komisyon Başkanı Hakim Ömer, büyükelçilerden ve konsolosluklardan seçim gününü gözlemlemelerini istediklerini söyledi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, IKBY parlamento seçimlerinin ön sonuçlarının 24 saat içinde açıklanacağını bildirdi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.