Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, "PKK'nın politikası bu şekilde ise Türkiye'nin hiçbir şey yapmayacağını garanti edemeyiz." dedi.
Barzani, Erbil'de düzenlenen Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI) Forumuna katılarak açıklamada bulundu.
Terör örgütü PKK'nın bölgdeki varlığına değinen Barzani, "PKK Kürdistan Bölgesi için büyük sorun ama Türkiye bizim için önemli bir komşu. PKK'nın politikası bu şekilde ise Türkiye'nin hiçbir şey yapmayacağını garanti edemeyiz." ifadesinde bulundu.
Neçirvan Barzani, IKBY’den Ceyhan’a petrol akışının yeniden başlaması konusunda Türkiye’nin “biz hazırız” dediğini hatırlattı.
Mevcut durumda iki petrol ihracatının başlamamasının iki nedeni olduğunu belirten Barzani, bunlardan birinin petrol satışından elde edilen petrolün Bağdat ile petrol üreten şirketler arasında yaşanan mali haklar olduğunu kaydetti.
IKBY’nin daha önce petrol şirketleri ile üretim ve ihracat için ortaklık hususuna göre anlaştığını dile getiren Barzani, bunun Irak’ın diğer şirketlerle yaptığı anlaşmalara uymadığını belirtti.
Barzani, diğer meselenin ise Irak Devlet Pazarla Şirketi’nin (SOMO) bu şirketlerle yapacağı anlaşma olduğunu, sorunlar çözüldüğünde petrol ihracatının başlayacağını vurgulayarak, “Sorun Türkiye tarafında değil, Bağdat’ta.” dedi.
Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlara ilişkin Neçirvan Barzani, “Bağdat ile Erbil arasında her şeyden önce çözülmesi gereken temel bir sorun var. Irak Anayasasına göre biz federal sisteme sahibiz. Irak federal bir sistemdir ancak özünde çok güçlü bir merkeziyetçilik vardır. Irak’ta federalizm bugüne kadar da yerli yerine oturtulmamış, uygulanmamıştır.” şeklide konuştu.
Bunun bir şikayet veya yakınma olmadığının altını çizen Barzani, şöyle devam etti:
“2003’ten bugüne kadar bir geçiş sürecinin içindeyiz. Biz Irak’la bu meseleyi açığa kavuşturmadan, yani ‘federal sistem mi merkezi sistem mi’ sorusunu netleştirmeden diğer sorunlarımızı da çözemeyiz. Sorunun özü buradadır. Mesela Irak’ın siyasi ve ekonomik istikrara kavuşmasını istiyorsak Bağdat’taki kardeşlerimizin bu konuyu çok ciddi bir karar almaları gerekiyor. Buna karşıyım demiyorum ama her iki tarafın da bugüne kadar bir masada oturup çekişme olmadan sorunu çözmeye hazır olmadığını söylüyorum. Kürdistan Bölgesi’nde yaptığımız bazı şeyler federal sisteme uymayabilir ama Bağdat’ın da bazı konularda Kürdistan Bölgesi’ne yaklaşımı federalizmin dışında her şeydir.”
“Kim güçlü, kim değil” mantığının Irak’a zarar vereceğinin altını çizen Neçirvan Barzani, mevcut hükümetle bir yol haritası çizildiğini söyledi.
Neçirvan Barzani, “2003’ten sonra Iraklı kardeşlerimizle birlikte yeni Irak devletinin temellerini attık. Biz bu devletin bir parçasıyız ve öyle de kalacağız. Çoğu zaman tekrar ediyorum. Kürdistan Bölgesi'nin ilişkilerinin stratejik derinliği Bağdat’tadır. Başka yer değildir. Dolayısıyla sorunlar Bağdat ile çözülmeli. Biz DEAŞ'ı birlikte yendik. Şehit verdik, kanlarımız bu ülkenin savunması ve ortak hedef için döküldü. Dolayısıyla aramızdaki sorunlar çok rahat çözülmeli. Bugüne kadar da Kürdistan Bölgesi’ne maaş verilmeli mi verilmemeli mi diye tartışılması makul mudur? Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanları Irak vatandaşları değil mi?” ifadelerini kullandı.
Barzani, “Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi halkının mali haklarını savunması gerekiyor. Maaş meselesi bu halkın en meşru ve en temel hakkıdır. Bu iltizam uygulanmalıdır. Bu mesele bu şekilde devam edemez.” dedi.
IKBY maaşlar konusunda Bağdat'la "son derece şeffaf" bir davranış sergilediklerini ve bu sorunun devam etmemesi gerektiğini belirten Barzani, “Maaş medyada haber konusu olmamalı.” ifadesini kullandı.
Barzani, Bağdat-Erbil ilişkileri, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) sorunları ve diğer birçok konuya değinerek, "KYB ile KDP arasındaki ilişki önemli ve hepimiz başımızı belaya sokmamaya çalışmalıyız. KYB ile KDP arasındaki ilişki çözemeyeceğimiz kadar kötü değil." dedi.