TEBA

Barzani'den Halepçe Katliamı mesajı

Irak

Irak'ta Baas rejiminin 16 Mart 1988'de Halepçe kentine düzenlediği kimyasal saldırıda kaybolan çocukların bulunmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor.

Irak savaş uçakları 36 yıl önce, Saddam Hüseyin döneminde Halepçe halkının üzerine gaz bombaları yağdırdığında, çoğu çocuk ve kadın 5 bin kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 7 bin kişi yaralandı.

Geride kalanlar ikinci bir saldırı korkusuyla araçlarla veya yaya olarak İran sınırına doğru kaçmaya başladı. Saldırılarda kaybolan çocukların bulunması ve aileleriyle buluşturulmasına yönelik çabalar ise yıllardır sürüyor.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, Halepçe kentinin Baas rejimi tarafından kimyasal silahlarla bombalanmasının 36. yılı dolayısıyla anma mesajı paylaştı.

Barzani mesajında, “Halepçe'ye yönelik kimyasal saldırı ve katliamın 36’ncı yıldönümünde, eski Irak rejiminin vahşeti ve uluslararası toplumun sessizliğinin kurbanı olan aziz masum şehitleri onurla anıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bu suç ve birbirini takip eden Irak rejimlerinin Kürt halkına karşı işlediği diğer suçların temel amacı, Kürt halkını soykırıma uğratmak ve kimliklerini silmek. Bu suçları unutmamalıyız. Bu, bizi ulusal haklarımızı savunmaya ve Kürdistan Bölgesi'nin yapısını korumaya teşvik etmeli.” diyen Barzani, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Önceki rejimin devrilmesinden sonra birbirini takip eden Irak hükümetlerinin Halepçe şehitlerinin, Enfal ve diğer suçların kurbanlarının ailelerine tazminat ödemeye hazır olmamasının son derece üzücü ve endişe verici. Bu, Kürdistan halkının meşru ve anayasal hakkıdır. (Irak hükümeti) Halepçe'nin il olması için gereken işlemleri bile tamamlamaya hazır değildir.”

Mesrur Barzani, Halepçe’ye gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatarak, “Halepçe ziyaretimizde bölge valisi ve idari yetkililerinin sunduğu tüm talepleri onayladık. Bundan sonra vatansever ve fedakar Halepçe halkına daha çok hizmet etmeyi temenni ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.