TEBA

Bakanlar Kurulu toplantısının detayları açıklandı

Irak

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Bakanlar Kurulu, elektrik üretimi, maaşlara ilişkin son gelişmeler ve Hac sürecini görüştü.

Bakanlar Kurulu, haftalık olağan toplantısını, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani başkanlığında Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin katılımıyla gerçekleştirdi.

Toplantının ilk bölümünde, Elektrik Bakanı Kemal Muhammed Salih, elektrik hizmetlerinin yaz mevsimindeki mevcut durumu ve bakanlığın elektrik hizmetlerini iyileştirme çalışmalarına ilişkin bir rapor sundu.

Elektrik Bakanı, elektrik sektöründeki reformların bir sonucu olarak dokuzuncu kabinede üretilen elektrik miktarının artırılmasına yönelik bakanlığının plan ve programlarına dikkat çekerek, sunulan hizmetin iyileştirilmesine yönelik çeşitli önerilerde de bulundu.

Bakanlar Kurulu ise gerekli önlemlerin alınması için Elektrik Bakanlığının önerilerini bakanlıklara ve ilgili taraflara sundu.

Diğer bir başlıkta ise Bakanlar Kurulu, Elektrik Bakanı'nın daha önce almış olduğu, vatandaşların birikmiş elektrik faturalarının yüzde 20 oranında azaltılması yönündeki kararına ilişkin teklifini onaylayarak, söz konusu indirim oranının 31 Temmuz 2024 tarihine kadar devam etmesine karar verdi.

Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanı Piştivan Sadık’ın bu yılki hac döneminin yürütülmesi ve bakanlığın bu konuda aldığı tedbirlere ilişkin raporu da ele alındı.

Sadık, bu yıl IKBY’deki hacı sayısının 4 bin 685 kişi olduğunu, Hac Genel Müdürlüğü, illerdeki Hac dairesi başkanları aracılığıyla bakanlığın hacıların güvenliğinden, ulaşımından, konaklamasından ve yemek öğünlerinden sorumlu olduğunu söyledi.

Bakan Sadık, hacıların sağlıklarını korumak amacıyla IKBY Sağlık Bakanlığından bir ekibin de hacılara eşlik ettiğini ve hacılara mali destek ayrıldığını kaydetti.

Bakanlar Kurulu, hac farizasını yerine getirirken vefat edenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini ileterek, Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığına, ölümlerin nedenlerinin araştırılması ve bu trajik olayların önümüzdeki yıllarda tekrarlanmaması için her türlü tedbirin alınması talimatını verdi.

Toplantının bir diğer maddesinde ise IKBY’nin maaşları ile federal hükümete karşı yükümlülüklerin uygulanmasına ilişkin usul ve mekanizmalar ele alındı.

Ele alınan konular arasında çalışanların aylık maaş listesi, Federal ve IKBY Mali Denetleme Bürosunun ortak denetim süreci, maaşların dijital platforma taşınması, Federal Hazine'nin bölgenin aylık petrol dışı gelirindeki payı ve ABD'nin Peşmerge güçlerine verdiği hibelerin yeniden yapılandırılması yer aldı.

Bu kapsamında Maliye ve Ekonomi Bakanı Avat Şeyh Canab ve IKBY hükümetinin federal hükümetle müzakere heyeti üyeleri, son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Son olarak Bakanlar Kurulu, IKBY Parlamento seçimleri için 20 Ekim 2024 tarihinin belirlenmesi önerisini oyladı ve bölgesel kararnameyi memnuniyetle karşıladı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.