TEBA

Avvadi: Hükümet, Irak'ı savaş alanından uzak tutmak için çaba sarf ediyor

Irak

Irak Hükümet Sözcüsü Basım el-Avvadi, hükümetin Irak'ı savaş alanından uzak tutmak için çaba sarf ettiğini söyleyerek, Irak'ın istikrarının tehlikeye atılmasının ülkenin yüksek çıkarlarına zarar verecek olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi.

 
Basım Avvadi, Irak Haber Ajansı’na (INA) yaptığı açıklamada, “Irak hükümeti, Irak’ı savaş alanından uzak tutmak ve Irak’ın yüksek çıkarlarını ön planda tutmak için olağanüstü çabalar gösterdi. Bu çerçevede, devletin kararları Irak’ın koruyucusu ve savunucusu olarak en üst düzeyde dikkate alınmalı, dış ilişkilerin yolunu çizen, savaş ve barış kararları konusunda anayasal yetkiye sahip resmi merci devletin kendisidir." şeklinde açıklama yaptı.

Sözcü Avvadi, hükümetin iç ve dış tüm taraflarla iletişim kurduğunu, Irak’ın istikrarını tehlikeye atmanın, ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal çıkarlarına zarar verecek olumsuz sonuçlar doğuracağına dair net mesajlar gönderdiğini söyledi. Avvadi ayrıca, Gazze ve Lübnan’daki krizlere yaklaşımın yüksek dini mercii tarafından “Siyasi yol, Yardım yolu, Medya yolu” olmak üzere üç seviyede belirlendiğini vurguladı.

 
Avvadi, hükümet ve etkili tarafların bu yolları tüm çeşitleriyle kapsadığını, Irak’ı İslam dünyasında ve Arap dünyasında Filistin ve Lübnan’ı desteklemede birinci sıraya yerleştirdiğini belirtti. Ayrıca, hükümetin ülkenin egemenliğini korumak için mevcut tüm askeri ve güvenlik önlemlerini aldığını ifade etti.

Sözcü Avvadi, krizin küresel olduğunu ve hiçbir ülkenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi veya büyük devletlerin müdahalesi olmadan bu krizi tek başına çözemeyeceğini, savaşın durdurulmasına ve ateşkesin sağlanmasına yönelik ciddi girişimlerin ve yeni çatışma kurallarının oluşturulmasına yönelik katkıların yetersiz ve kararsız olduğunu söyledi.

Basım Avvadi, kriz zamanlarında tüm siyasi ve medya elitlerinin ulusal kararı destekleyerek ve ülkenin siyasi ve ekonomik durumunu dikkate alarak, savaş tehlikesini uzaklaştırmak ve milli çıkarları korumak amacıyla ulusal çıkarlar etrafında birleşmesi gerektiğini ve üç yolun da bir yol haritası olarak kabul edildiğini belirtti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.