Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci, Suriye'den 2629 Iraklı ailenin geri getirildiğini ve terör örgütü DEAŞ’ın tehdidinin hala devam ettiğini ve bu tehdidi yok etmek için uluslararası iş birliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Araci ayrıca, dünya genelinde diplomasi ve adalet dilinin terk edildiğine vurgu yaptı.
Kuveyt’te düzenlenen “Terörle Mücadelede Uluslararası İş Birliğini Güçlendirme ve Esnek Sınır Koruma Mekanizmaları Kurma” konferansında konuşan Araci, "Irak’ın bu konferansa katılımı, uluslararası toplumun ve dost ülkelerin şiddet yanlısı aşırıcılıkla mücadelede ortak iradesini temsil ediyor. Ülkelerimizi korumak, nesillerimizi güvence altına almak ve sürdürülebilir bir barış inşa etmek için burada bulunuyoruz." dedi.
Araci, "Dinlerin kutsal değerlerinin kasıtlı olarak çarpıtıldığını görüyoruz, bu tehdidi bertaraf etmek için uluslararası toplumun bir araya gelmesi şart." ifadesinde bulundu.
Irak’ın terörle ve aşırıcılıkla mücadelede önemli adımlar attığını belirten Araci, "Irak, şiddet yanlısı aşırıcılıkla mücadele amacıyla uluslararası bir gün ilan edilmesi için bir proje başlattı. Küresel düzeyde barışın ve birlikte yaşamın sağlanmasına büyük önem veriyoruz." dedi.
Irak’ın aşırıcılıkla mücadele amacıyla çeşitli ulusal programlar uyguladığını ve bu sayede ülke genelinde aşırılıkçı söylemlerin azaldığını belirten Araci, "Irak, bugün yatırım çekici bir ortam sunmakta ve her alanda hizmet projelerinin kurulması ve güvenliğinin sağlanması için teşvik edici bir unsur haline gelmiştir." diye konuştu.
Irak'ın güvenlik istikrarını sağlama konusunda terör gruplarının peşini bırakmayacağını vurgulayan araci, terörizmin küresel bir tehdit haline geldiğini belirtti.
Araci, "Bu tehdit ancak entegre bir sistem ve uluslararası iş birliği ile tamamen ortadan kaldırılabilir." diyerek, Irak’ın terörle mücadelesinde büyük bir başarı elde ettiğini ve terör nedeniyle göç eden ailelerin yüzde 90’ının yerleştirdiğini ifade etti.
Irak hükümetinin Suriye'den aileleri insani bir plan dahilinde geri getirme kararı aldığını ve şu ana kadar 2629 ailenin (toplam 10.242 kişi) psikososyal rehabilitasyon merkezine yerleştirildiğini açıkladı.
Bu ailelerden 2082’si (7685 kişi) sekiz farklı ile yerleştirildi. Ayrıca, DEAŞ ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle tutuklu olan 2710 Irak vatandaşının Irak’a iade edildiğini belirtti.
DEAŞ tehdidinin halen sürdüğünü söyleyen Araci, "Irak, BM ve dost ülkelerle olan ilişkileri güçlü tutmaya kararlı. Bu tehdit karşısında uluslararası iş birliğine duyulan ihtiyaç hala sürmektedir." dedi. Ayrıca, "Bugün Gazze ve Lübnan'da sivillere yönelik Siyonist İsrail’in gerçekleştirdiği saldırılar, tüm uluslararası norm ve anlaşmaları ihlal etmekte ve masum sivillere yönelik bir terörizm örneği oluşturmaktadır. Dünya bu zulmü durdurmakta aciz kalmaktadır." ifadesinde bulundu.
Son olarak, dünya genelinde diplomasi ve adalet dilinin terk edildiğine dikkat çeken Araci, "Eğer diplomasi bu gibi durumlarda etkili değilse, varlığının ne anlamı var?" dedi.