Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi öncülüğünde Türkmen parti ve milletvekilleri başkent Bağdat'ta bir araya gelerek Türkmenlerin son durumunu görüştü.
Toplantı, Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan'ın daveti üzerine ITC Bağdat İl Başkanlığında gerçekleştirildi.
Ülkedeki son siyasi gelişmeler ve Türkmenlerin son durumu hususunda düzenlenen toplantı sonrası bir bildiri yayımlandı.
Bildiride şu maddelere yer verildi:
"1. Kürt sorumluları tarafından gündeme getirilen ve hükümet programında yer alan 140. maddenin tekrardan uygulamaya konulması hususundaki Türkmenlerin tutumu nettir. Türkmenler bu maddenin Kerkük meselesini sürdürebilir bir çözüme kavuşturmasında başarısız olduğunu bir kez daha vurgulamaktadır. Ayrıca bu madde de mülkiyet anlaşmazlıkları ve eski rejim tarafından el konulan toprakların iadesi ile ilgili bazı olumlu fıkralar uygulanmamıştır. Bunun yanı sıra Birleşmiş Milletler, bahsi geçen madde ile ilgili hazırladığı raporda madde de yer alan seçim konusu gibi fıkraların Kerkük halkı arasında bir iç savaşa neden olacağı açıkça değinmiştir.
2. Devlet İdaresi Koalisyonu'nun bilinci bir şekilde Türkmenleri toplantılara davet etmemesini kınamaktayız. Söz konusu toplantılarda bazı gizli noktalar üzerinde anlaşma sağlandığını biliyoruz, bazı taraflar bu anlaşmaların Irak kamuoyunca duyulmasından çekindiğinin farkındayız. Bizler herhangi bir konuda özellikle de tartışmalı bölgeler gibi önemli hususlardaki çözümlerin ancak ve ancak Kerkük’te yaşayan tüm tarafların katılacağı yapıcı diyalog aracığıyla gerçekleşeceğine inanmaktayız. Geçmiş yıllarda başarısızlığını ispat eden Bağdat-Erbil arasında olan anlaşmaları ve pazarlıkları kesin bir şekilde reddediyoruz.
3. Bakanlar Kurulunun tarımsal araziler üzerinde yapılan inşaatlar ile ilgili çıkardığı son kararına Kerkük’ün de dahil edilmesini reddediyoruz. Bu kararı uygulamadan önce mülkiyet anlaşmazlıkları dosyasında arazilerin gerçek sahiplerine iade edilmesi hususu çözüme kavuşturulmalıdır. Aksi takdirde Irak Anayasasında yer alan 23. maddenin yasakladığı demografik değişime yol açılır, böylece Kerkük’te toplumsal düzen olumsuz etkilenecektir.
4. Devlet İdaresi Koalisyonu'nu oluşturan güçler, açık bir şekilde Türkmen milletini marjinalleştirme niyetiyle, bakanlık ve siyasi pozisyonlardan birini Türkmenler verilmesine hala karşı çıkmaktadır. Türkmenlerin Baas rejimi ve 2003 sonrasında uğradığı zulüm herkesçe bilinmektedir, buna rağmen üç başkanlık ve sorumluların bu konulara sesiz kalmasına büyük üzüntüyle karşılamaktayız. Herkesin bilsin ki milletimize yönelik işlenen tüm suçlara rağmen, bu toprakların egemenliğini ve birliğini savunmak için nice yiğit gençlerimizi şehit verdik ve yolumuzdan da bir adım geri adım atmayacağız. Ancak marjinalleştirme çabalarına sessiz kalınması, bizlerin ulusal ve milli varlığımızı korumamız adına farklı adımlar atmamıza neden olacağını açıkça belirtmekteyiz."