TEBA

Sadr’dan Federal Mahkeme’nin kararına ilişkin açıklama

Gündem

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Federal Mahkeme’nin 9 Ocak tarihli Meclis Başkanlığı seçiminin yasal olmadığı yönündeki itirazı reddetme kararının ardından açıklamada bulundu.

Sadr, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Ne batılı ne de doğulu; 'ulusal çoğunluk hükümeti'ni oluşturma yolunda ilerliyoruz. Kapımız, hakkında iyi düşüncelere sahip olduklarımıza hala açık." dedi.

Seçim sonuçlarına itiraz eden gruplara işaret eden Sadr, "Muhalefeti ya da siyaseti boykot etme kararı alsalar dahi, dost ve kardeşimiz olarak kalacaklar. 'Tabi olmaya, şiddete ve kanunu çiğnemelere hayır'." ifadelerini kullandı.

Sadr, Yüksek Federal Mahkemesi'ne, 9 Ocak tarihli Meclis Başkanlığı seçiminin "yasal olduğu" yönünde aldığı karardan dolayı da teşekkür etti.

Sadr, ayrıca yayınlanan videolu konuşmada ise, Haşdi Şabi yapısı ve İran'a yakın Şii gruplarla müzakerelere değinerek, şunları kaydetti:

"Çoğu taraflar Haşdi Şabi'nin prestijini bozmaya çalışıyor. Biz, kontrol dışı silahlı yapıların tasfiyesi ve Haşdi Şabi'nin tanzim edilmesini istiyoruz. Koordinasyon Çerçevesi ile birkaç kez görüşmemiz oldu. Görüşmelerimizde herhangi bir uzlaşıya varamadık. Onlar, ne bizim ne de kendilerinin muhalefete geçmesini istiyorlar. Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri ve Asayib Ehlilhak Hareketi lideri Kays Hazali'ye; 'Nuri Maliki olmadan bizimle ittifak kurabileceklerini ve hükümete ortak olabileceklerini' ilettim. Ancak onlar; Maliki olmadan buna razı olmayacaklarını bildirdiler. Yolsuzlukla mücadele şartımızı da reddettiler. Meclis Başkanlığı seçiminde de adeta tiyatro (Oturumu yürüten en yaşlı üyenin darp edilmesi iddiası) düzenlediler."

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, 9 Ocak tarihli Meclis Başkanlığı seçiminin yasal olmadığı yönündeki itirazı reddetme kararı aldı.

Meclis Başkanlığı seçiminin yasal olmadığı iddiasıyla yapılan itiraz Bağdat'taki Yüksek Federal Mahkemesi'nde ikinci kez görüşüldü. Duruşmada itiraz oybirliğiyle reddedilerek söz konusu seçimin yasal olduğuna hükmedildi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.