Ukrayna ordusu, tarihin en kötü nükleer felaketini yaşayan Çernobil Hariç Tutma Bölgesi'nin en kirli bölümü olan Kızıl Orman'da Rus birliklerinin kazdığı siperleri ortaya çıkaran drone görüntülerini paylaştı.
Kızıl Orman adını, dünyanın en kötü nükleer felaketi olan 1986 Çernobil'deki patlamadan kaynaklanan radyasyonu emdikten sonra düzinelerce kilometrekare çam ağacının kırmızıya dönmesiyle aldı.
"Katil bir devlet yapabilir"
Ukrayna Ordusu tarafından Twitter'da paylaşılan videonun Rusya’nın savaş suçlarına dair bir kanıt niteliğinde olduğu belirtilerek, "Rus komutanlığı, askerlerine Mart 2022'de radyoaktif Kızıl Orman'daki Çernobil nükleer santralinin yakınında tahkimatlar kazmalarını emretti. İnsan yaşamı, hatta kendi askerlerinin hayatını bile ihmal etmek, yalnızca katil bir devletin yapabileceği bir şeydir." denildi.
Drone görüntülerinde arazide kazılmış hendekler de yer aldı.
Bununla birlikte, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ilk günü olan 24 Şubat'ta bölgenin kontrolünü ele geçirdikten bir ay sonra Rus birliklerinin geçen hafta nükleer santralden çekildiğini doğruladı.
Ukrayna ordusundan daha önce yapılan açıklamada Rus kuvvetlerinin askeri kayıplar ve radyasyona maruz kalma nedeniyle bölgeyi terk ettiğini bildirdi.
Diğer taraftan, Ukrayna'nın devlete bağlı enerji şirketi Energoatom, Telegram'da yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin Kızıl Orman'da hendekler kazdıktan sonra yüksek doz radyasyondan hastalandığını iddia etti. Energoatom, radyasyon hastalığı nedeniyle Rus askerlerinin yoğun bir panik yaşadığını açıkladı.
Kızıl Orman hala çok kirli
Öte yandan, Kızıl Orman Çernobil felaketinden sonra buldozerle yıkıldı ve yüksek oranda radyoaktif ağaç toprağa gömüldü, ancak bölge hala önemli miktarda radyasyon yaymaya devam ediyor. Kızıl Orman, o kadar kirli ki Çernobil'in diğer bölgelerine giren nükleer santral işçilerinin bile oraya gitmesine izin verilmiyor.