Global Insight Uluslararası Ağı, Irak ham petrol ihracatı ile petrol ürünleri ithalatı arasındaki ikili ilişki hakkında bir rapor yayınladı.
Irak’ın kendi ihtiyaçlarını karşılamak için petrol ithal ettiği belirtilen raporda, “Irak, günde yaklaşık 4 milyon 600 bin varil petrol üreten, dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından biri olmasına rağmen, kendi iç ihtiyaçlarını karşılamak için petrol ürünlerinin çoğunu ithal etmektedir.” sözlerine yer verildi.
“Irak, yerli rafinerilerin arızası ve yerli ihtiyaçları karşılayamaması nedeniyle yurtiçinde akaryakıt üretemez hale geldi.” denilen raporda, “Irak'ta 15 rafineri var ve bunların çoğu, özellikle Beji rafinerisinin yetkililerin yakıt üretimini kesmesine yol açan çöküşü sonrasında verimsizlik ve eskime nedeniyle yarı kapasitede veya daha az kapasitede çalışıyor.” ifadeleri yer aldı.
Iraklı yetkililerin yıllık 1 milyon 7 bin ton doğal gaz ithalatı için 657 milyon dolar harcadığı kaydedilen raporda, 163 bin ton gazyağı ithali için de 102 milyon dolar harcadığı vurgulandı.
Raporun devamında şu ifadelere yer verildi:
“Irak'ın yeni rafineriler inşa etmesi ve mevcut olanları modernize etmesi için tahmini maliyetle 6 milyar 500 milyon dolar gerekli. Irak makamları, petrol ürünleri ithal etmek için her yıl rafineri inşa etme maliyetinin yaklaşık yüzde 60'ını harcıyor. Bu aynı zamanda Irak'ın ham petrolünün yaklaşık yüzde 80'ini rafine edebilen rafineriler işleterek gençler için daha fazla iş yaratacaktır. Bu, ihracat fiyatını artıracak ve ülkenin iç ihtiyacını karşılayacaktır.”
Al-Monitor ise Irak Petrol Ürünleri Dağıtım Bakanlığına ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda şu sözlere yer verildi:
“Irak, günde 32 milyon litre benzin ve 25 milyon litre motorin tüketirken, günde 21 milyon litre açık sürekli ithalatla karşılanıyor. Insight, Irak hükümetinin rafineriler kurarak ‘hükümet hazinesine 6 milyar 500 milyon dolara mal olan’ ek harcamalardan kaçınabileceğine inanıyor.”
Buna göre, Irak petrol ürünleri ithal etmenin maliyetiyle iki yıl içinde petrol ürünleri ithalatını durduracak ve kendi kendine yeterlilik sağlayacak rafineriler kurabilecek.