TEBA

Rusya'dan açıklama: Türkiye-Suriye normalleşme süreci durdu

Dünya

Rusya Devlet Başkanı'nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, Türkiye ve Suriye arasında gündeme gelen normalleşme sürecine dair açıklamada bulundu.

Alexander Lavrentiev, konuya ilişkin açıklamaları sırasında sürecin artık ilerlemediğini söyledi. Suriye'nin, Türk askeri güçlerinin 'uzun vadede' geri çekileceğine dair güvence alma ihtiyacı hissetmesi nedeniyle normalleşmenin askıya alındığını söyleyen Lavrentiev, 2023 yılının sonbaharından beri olumlu bir gelişme olmadığını belirtti.

Rus haber ajansı TASS'ın aktardığı bilgiye göre ise bir Rus yetkili, ''Hiç kimse bu askeri güçlerin yakın gelecekte geri çekileceğini söylemiyor'' ifadelerini kullandı. Lavrentiev, "Bu tür açıklamaların Türk tarafından gayri resmi ve farklı düzeylerde yapıldığına ve Suriye'de kalmayacaklarına inanmama rağmen, uygun koşullar sağlandığında Türkiye er ya da geç güçlerini geri çekecektir" yorumunda bulundu. 

Türk güçlerinin Suriye'den çekilmemesinin önemli bir engel teşkil ettiğini söyleyen Lavrentiev, iki ülkenin normalleşme sürecinde Rusya'nın halen ön planda olduğunu da vurguladı. 

Öte yandan Astana Görüşmeleri'nin 20. turunda Türkiye'nin Şam'la yakınlaşmasına ilişkin dörtlü taraflar (Türkiye, Rusya, İran ve Suriye rejimi) arasında bir görüşme yaşanırken birkaç gün önce Astana'da gerçekleşen 21. turda Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ahmet Yıldız başkanlığındaki Türk heyeti Suriye rejimi heyetiyle görüşmedi. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Suriye ile normalleşme sürecini değerlendirirken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın "Türkiye, Suriye'den asker çeksin" şeklindeki mesajına karşılık "Öyle bir düşüncemiz yok, çünkü terör tehdidi devam ediyor" ifadelerini kullanmıştı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.