Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından İsveç ve Finlandiya NATO üyesi olmak için harekete geçti. Ancak iki ülkenin de terör örgütü PKK/YPG’ye olan desteği ve verdiği tavizler nedeniyle Türkiye tarafından ‘veto’ resti ile karşılaştı. Finlandiya, Ankara’dan gelen bu rest karşısında somut adımlar atarken İsveç ise bu adımları geciktirdi ve ülkesinde skandal eylemlere imza atılmasına imza verdi.
Türkiye’nin tutumu sonrasında İsveç ılımlı mesajlar vermeye ve yasa tasarılarını onaylamayı sürdürdü. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile İsveç'in başkenti Stockholm'de bir araya geldi. Buradaki buluşmanın ardından ikili, düzenledikleri ortak basın toplantısında konuştu.
Türkiye'nin başta PKK olmak üzere terör örgütlerinin faaliyetlerinden çok etkilendiğine işaret eden Kristersson, şunları söyledi:
“İsveç makamları terör için para toplayan PKK'lılara karşı daha sert önlemler alıyor. Daha önceden terör örgütlerinin İsveç'teki finans faaliyetlerini yeterince ciddiye almadık. Şimdi bunu ciddiye alıyoruz. PKK için para toplayan kişilerin çeşitli suç yöntemlerini kullandıklarını ve bunun da terörü finans ettiklerini biliyoruz. Hükümetin organize suçla mücadeleye odaklanması PKK'nın işini zorlaştıracaktır.”
Kristersson 9 Mart'ta İsveç meclisinde terörle ilgili yeni bir ceza yasasının oylanacağına işaret ederek, "Bu yasa ile birlikte terör örgütlerine katılmak ve finans sağlamak yasaklanacak. Yasa,1 Haziran'dan itibaren uygulamaya koyulacak." dedi.
Ülkesinin uluslararası terörle mücadele için bu yasaya ihtiyacı olduğunu aktaran Kristersson, "İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki Üçlü Muhtıra terör örgütleriyle beraber mücadele etmeyi gerektiriyor. Bu yasa onu da kapsıyor. Bu yasa ile birlikte NATO konusunda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirdiğimize inanıyoruz." ifadelerini kullandı.