Çavuşoğlu ve Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Ankara'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Ülkesinin 21 yıldır Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Meredov'un dünyanın en tecrübeli bakanlarından olduğunu belirten Çavuşoğlu, ikili görüşmede bazı bölgesel konular ve ikili ilişkilerin ele alındığını kaydetti.
Karşılıklı ziyaretlerin de görüşüldüğünü dile getiren Çavuşoğlu, Avaza'da gerçekleştirilecek Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan üçlü zirvesi hazırlıklarının ele alındığını, bunun yanında zirve öncesi üç ülkenin Dışişleri, Enerji ve Ulaştırma Bakanları toplantısı yapılmasının faydalı olacağına karar verdiklerini söyledi.
Toplantılar kapsamında 5 anlaşma imzalanacağı bilgisini paylaşan Çavuşoğlu, Türkiye'den Türkmenistan'a yakın zamanda gerçekleşen ziyaretlere değinerek, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov'un gelecek yılın başında Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtti.
- "Türkmenistan'da Türk firmalarının yatırımı yarım milyar dolara yaklaştı"
Çavuşoğlu, ikili ticaretin arttığını da ifade ederek, "Geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 45'lik artış göstermişti, 2 milyar doların üzerine çıktı. Bu sene istediğimiz artış oranını göremiyoruz ama 5 milyar dolar hedefimize ulaşabilmek için yoğun bir şekilde çalışmamız lazım." diye konuştu.
Türkmenistan'daki Türk firmalarının yatırımlarına işaret eden Çavuşoğlu, "Türkmenistan'da Türk firmalarının yatırımı yarım milyar dolara yaklaştı. Bugün müteahhitlik alanında Türk firmaları, Rusya'dan sonra Türkmenistan'da en büyük müteahhitlik projelerini gerçekleştiriyor." ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, yaklaşık 50 milyar dolarlık 1000'den fazla projenin Türk firmaları tarafından Türkmenistan'da hayata geçirildiğini vurgulayarak, "Yaptığımız görüşmelerde Türkmenistan'ın önümüzdeki süreçte çok önemli projeleri var. Yeni şehirler inşa ediyorlar. Burada da Türk firmalarına yer vermelerinden memnuniyet duyacağız." dedi.
Ulaştırma ve nakliyat konularının da görüşmede ele alındığını belirten Çavuşoğlu, "Özellikle nakliyat konusunda engellerin kaldırılması konusunda hemfikiriz. Ayrıca biliyorsunuz kuzey koridorunun ortadan kalkmasından sonra alternatif olarak doğu, batı, orta koridor, Hazar geçişli koridorlar önem kazanmaya başladı. Burada Türkmenistan'la ve diğer ülkelerle beraber yapacağımız işbirliği de önem arz ediyor." değerlendirmesini yaptı.
Gürcistan'ın da katıldığı Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan Üçlü Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları İkinci Toplantısı konusunda da Meredov'a bilgi verdiğini anlatan Çavuşoğlu, enerji alanında atılacak adımların da gündeme geldiğini ifade etti.
- "En büyük arzumuz kardeş Türkmenistan'ın TDT'ye tam üye olması"
Eğitim ve kültür alanında işbirliğini geliştirmek için çalıştıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Türkmenistan ihtiyaç duyarsa, büyükelçiliklerin olmadığı yerlerde Türkmenistan vatandaşlarına konsolosluk hizmetleri verebileceğimizi söyledik." dedi.
İki bakanlık arasında Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlükleri arasında istişareler gerçekleştirileceğini belirten Çavuşoğlu, teknolojinin hızla geliştiğini belirterek, "Uluslararası bilgi güvenliği konusunda da bir anlaşma imzalama konusunda hemfikir olduk. Arkadaşlarımız taslak üzerinde müzakereleri sürdürecekler." diye konuştu.
Çavuşoğlu, Türkmenistan'ın TDT'ye gözlemci üye olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bizim en büyük arzumuz kardeş Türkmenistan'ın TDT'ye tam üye olması ve zirveleri de ev sahipliği yapması." ifadelerini kullandı.
Meredov'u Nisan 2023'te düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu'na da davet eden Çavuşoğlu, gelecek dönemde daha yakın çalışma konusunda da hemfikir olduklarını söyledi.
Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için Türkiye ile yapılan üçlü mutabakat kapsamında atılan adımlara ilişkin, "Henüz bazı somut adımları atmadılar. İadeler ve yasal düzenlemelerle ilgili somut beklentileri karşılamadılar. Meclisimizin ve vatandaşımızın ikna olması gerekiyor. Cumhurbaşkanı'mız da İsveç Başbakanı'na bu hususları iletti. Özetle süreç olumlu ilerliyor ama hala atılması gereken adımlar var." dedi.
Çavuşoğlu, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov'la gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için yapılan üçlü mutabakata ilişkin değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısına işaret ederek, "Çok sayıda ikili görüşme de olacak. Örneğin Almanya Dışişleri Bakanı (Annalena) Baerbock ve İngiliz Dışişleri Bakanı (James) Cleverly’le görüşeceğiz. İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları ile de yarın Bükreş’te üçlü formatta bir araya geleceğiz." diye konuştu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile İstanbul'da gerçekleştirilen görüşmenin ardından bazı olumlu adımlar atılsa da üçlü görüşmede çalışmalara devam edilmesi kararı alındığını belirten Çavuşoğlu, "Bu şu demek, muhtıradaki yükümlülüklerin bazılarını yerine getirdiler, bir kısmını da yerine getirmediler. Yani henüz bazı somut adımları atmadılar. İadeler ve yasal düzenlemelerle ilgili somut beklentileri karşılamadılar. Meclisimizin ve vatandaşımızın ikna olması gerekiyor. Cumhurbaşkanı'mız (Recep Tayyip Erdoğan) da İsveç Başbakanı'na (Ulf Kristersson) bu hususları iletti. Özetle süreç olumlu ilerliyor ama hala atılması gereken adımlar var." dedi.
Çavuşoğlu, iki ülkenin şartları yerine getirmesine ilişkin ise "Finlandiya ile ilgili sıkıntılar o kadar büyük değil. Daha çok İsveç’te sıkıntılarımız var ancak iki ülke ve NATO bize eşit şekilde muamele edin diyorlar. Esasen daha fazla adım atması gereken ülke İsveç." değerlendirmesini yaptı.
Mısır'la ilişkilere yönelik soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, "Bakan yardımcıları arasındaki siyasi istişareler yakında tekrar düzenlenebilir. Önümüzdeki aylarda büyükelçi ataması olabilir." dedi.
Çavuşoğlu, Suriye ile ilişkilere yönelik soruya "Amacımız Suriye’deki iç savaşı sonlandırmak. Muhaliflerle süreci yürütüyoruz. Astana görüşmelerine rejimle birlikte muhalifler de katılıyor. Amacımız anayasa görüşmeleri dahil siyasi süreci canlandırmak. Angajmanın bir ayağı da bu. Anayasa Komitesi tarafından bir ilerlemenin sağlanması lazım ama orada bir ilerleme yok." yanıtını verdi.